Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

29 Iunie 2020
Vizualizari: 116
Comentează add

Prețul gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie

bogdan-isopescu

Foto: Arhivă.

Prețul gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie, iar autoritățile le recomandă consumatorilor să se informeze și să aleagă dintre ofertele furnizorilor de pe piață pentru a obține un preț cât mai bun.

Cetățenii sunt sfătuiți să solicite furnizorului ales o ofertă personalizată și să studieze contractul pentru a fi sigur că nu există anumite clauze în defavoarea lor.

Analiștii pieței energiei spun că unii furnizori includ clauze care pot majora factura sau îi pot împiedica pe consumatori să schimbi furnizorul în perioada contractuală.

Pentru a vedea toate ofertele furnizorilor de gaze, consumatorul trebuie să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie, însă clauzele incluse în anumite contracte pot modifica acest preţ, astfel că ai nevoie de o ofertă clară de la furnizorul ales pentru a nu avea surprize.

Asociația Energia Inteligentă a făcut o analiză a contractelor furnizorilor de gaze și a identificat 22 de clauze ascunse pentru consumator.

Prima clauză este cea prin care furnizorul își rezervă dreptul de a modifica unilateral prețul din contract ca urmare a evoluției pieței; a doua capcană blochează consumatorul la furnizor pe toată durata contractuală.

Spre exemplu, dacă un client semnează un contract pentru un an, iar după șase luni vrea să plece la un alt furnizor cu un preț mai bun, consumatorul este obligat să plătească rezervarea componentei de transport pentru restul perioadei contractuale. O a treia clauza ascunsă, care apare doar la anumiţi furnizori, este impunerea unui abonament zilnic pentru furnizare, fapt care crește prețul contractului afișat pe site-ul ANRE.

Reprezentanții Asociației Energia Inteligentă spun că un alt inconvenient este faptul că nu toți furnizorii au publicat contracte-tip pentru a putea studia diferența între clauzele incluse. Mai mult, în timp ce unele contracte au trei, patru pagini, altele sunt mai stufoase, faptu care complică studierea lor. Analiștii și autoritățile recomandă cetățenilor să studieze ofertele și chiar să se mute la alți furnizori dacă prețul li se pare mai bun și asta, pentru că migrarea consumatorilor naște concurență pe piață și prețuri mai bune.


Realizator: Și piața de energie electrică se liberalizează complet, dar de la începutul anului viitor.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie transmite că a pus la dispoziție pe pagina proprie de internet o aplicație prin care consumatorii vor putea să compare prețurile de furnizare și condițiile oferite de furnizorii de energie electrică.

Până atunci, ANRE anunță că tarifele reglementate la energia electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie - 31 decembrie - potrivit deciziei de astăzi a conducerii instituției.

(RS)


Etichete pretgaze naturale(RS)liberalizareanre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live