Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Tudose

19 Ianuarie 2019
Vizualizari: 483
Comentează add

Se importă cantităţi foarte mari de energie, deşi consumul este cotat la mediu. Analiştii afirmă că situaţia a fost generată nu doar de greva minerilor de la CEO,ci şi de noi taxe.

Preţul energiei produse în România continuă să fie cel mai mare din regiune

adriana-tudose

 

Preţul energiei produse în România continuă să fie cel mai mare din regiune, în pofida faptului că, până acum, ţara noastră avea unele dintre cele mai bune cotaţii la bursă.

În plus, în aceste zile, importăm cantităţi foarte mari de energie, deşi consumul este cotat la mediu. Analiştii din energie afirmă că situaţia a fost generată nu doar de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, ci şi de deciziile de anul trecut ale Guvernului, care a impus taxe noi pentru sector şi a decis plafonarea preţurilor la energie şi gaz începând cu luna aprilie.

Redactorul RRA, Bogdan Isopescu a discutata despre aceast aspect cu Gabriela Moroianu, analist Focus Energetic. 

Gabriela Moroianu: Pentru că încă nu se ştie exact cum vor fi transpuse articolele, prevederile din Ordonanţa de Urgenţă în reglementările Autorităţii de Reglementare în Energie, producătorii, la fel ca şi furnizorii, sunt cumva în expectativă, drept pentru care nu se mai fac tranzacţii decât pe piaţa pentru ziua următoare care este o piaţă spot, una dintre cele mai scumpe pieţe. Vindem astăzi energia care se produce şi se consumă mâine. 

Bogdan Isopescu: Cu alte cuvinte producătorii nu ştiu condiţiile în care vor putea livra în viitor şi de-asta folosesc o piaţă mai scumpă?   

Gabriela Moroianu: Absolut. Nu se mai tranzacţionează aproape nimic pe celelalte pieţe. De exemplu, vând astăzi energia pe care mă gândesc că o voi produce la sfârşitul anului acesta. Nici una dintre aceste companii nu ştie ce se va întâmpla începând cu luna martie. Evident că nici nu îşi poate permite să vândă energie în avans.   

Chiar astăzi, ANRE a lansat, în dezbatere publică, proiectul noii metodologii de stabilire a preţurilor la energia electrică pentru punerea în aplicare a ordonanţei care plafonează tarifele la gaz şi electricitate pentru populaţie.

Astfel, se prevede că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să livreze pe piaţa reglementată până la 65% din producţie.

Practic, ANRE va direcţiona producţia celor două companii, în primul rând, către populaţie şi, dacă mai este nevoie, va solicita acest lucru şi altor producători, în ordinea ascendentă a preţurilor.

Potrivit notei de fundamentare, metodologia asigură atât achiziţia energiei electrice la preţ reglementat şi stabilitatea preţurilor pentru clienţii casnici, cât şi predictibilitate pentru producători şi furnizorii de ultimă instanţă.


Etichete energieelectricapreţuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live