Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

10 Martie 2011
Vizualizari: 1810
Comentează add

Inflaţia anuală a urcat la 7,6% în februarie, depăşind aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, în special a cartofilor, conform datelor INS.

Preţul cartofilor afectează inflaţia

sorin-solomon

Cartofii s-au scumpit cu peste 10% în februarie faţă de ianuarie. Foto: Arhivă Agerpres.

Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, în special a cartofilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Analiştii economici se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în februarie şi o rată anuală de 7,3%.

Rata anuală a inflaţiei a depăşit şi intervalul de variaţie, de 7,2-7,5%, aşteptat până în vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
   
În februarie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind susţinut de scumpirea legumelor cu 8%, şi în special a cartofilor, cu peste 10% faţă de ianuarie.

De altfel, şi anul trecut cartofii au înregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.

Pâinea, cu o pondere semnificativă în coşul de consum, a influenţat semnificativ inflaţia, după ce preţurile au urcat cu 2,3% în luna februarie.

Inflaţia, printre criteriile de convergenţă la zona euro

O altă creştere importantă a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.

Creşteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, făină, lapte de vacă şi zahăr.

Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle, care au putut fi achiziţionate la preţuri cu 2,2% mai reduse faţă de ianuarie.

Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor au înregistrat creşteri reduse faţă de luna anterioară, de 0,27%, respectiv 0,03%.
   
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, banca centrală nu este optimistă privind revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe o scădere a cotaţiilor la petrol.

Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de FMI.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.


Etichete INSinflaţiaBNRCartoffructe proaspeteserviciiFMIconvergenţăeuro

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live