Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Februarie 2014
Vizualizari: 1142
Comentează add

Benzinarii susţin că majorarea accizelor de la 1 aprilie va duce la o creştere cu aproximativ 40 de bani pe litru a preţului benzinei şi motorinei.

Preţul carburanţilor "ar putea creşte" din cauza accizei

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Acciza suplimentară, de şapte eurocenţi, ce urmează să fie aplicată la carburanţi, începând de la 1 aprilie, va creşte preţul la pompă cu aproximativ 40 de bani - spun benzinarii.

Producătorii se feresc însă să facă evalurări mai clare ale scumpirilor anunţate pentru acest an, pentru că ar exista mai mulţi factori ce pot influenţa preţul, cum ar fi cursul valutar, cotaţia barilului de petrol pe pieţele internaţionale, precum şi alte costuri cu extracţia sau transportul.

În plus, taxa pe construcţii speciale, care se aplică din această lună, se va regăsi în preţul final - calculează vicepreşedintele Grupului Rompetrol, Cătălin Dumitru, după estimarea costurilor suplimentare, pe care aceasta le reprezintă pentru companie.

"Zece milioane de dolari, raportat la volumele vândute de către Rompetrol, plus acest impact datorat aplicării noii accize, despre noua acciză am vorbit, am spus, undeva în jur de 40 de bani pe litru.

"La taxa pe stâlp nu vă pot da un răspuns acum, ea se va regăsi, dar cu cât va influenţa încă nu pot să vă spun, sunt mulţi alţi factori care vor afecta evoluţia preţului la pompă, la benzină şi la motorină, în următorele luni, sau până la sfârşitul anului, spune Cătălin Dumitru.

Guvernul anunţase în decembrie că accizele la carburanţi vor fi aplicate de la 1 ianuarie. Decizia a fost criticată de preşedinte, de oameni de afaceri şi de reprezentanţi ai consumatorilor.

Apoi guvernul a anunţat că ia în calcul introducerea accizei la motorină de la începutul anului şi a accizei la benzină peste încă trei luni.

La jumătatea lunii decembrie executivul a decis amânarea creşterii accizelor la carburanţi până la 1 aprilie 2014.


Etichete accizăbenzinămotorinăscumpireCătălin Dumitrutaxă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live