Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Miercuri, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

11 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1241
Comentează add

erbeb

Preşedinţii Rusiei şi SUA - mesaj privind conflictul sirian

alexandru-beleavski-moscova

  Siria. Foto: Arhiva

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite au schimbat doar câteva cuvinte cu ocazia summitului APEC din Vietnam, dar au dorit să dea un mesaj de unitate în ce priveşte conflictul din Siria şi lupta împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic.

Preşedinţia rusă a publicat textul unei declaraţii comune, convenite la nivelul miniştrilor de externe.

În ultima zi a summitului APEC de la Danang, preşedinţii Vladimir Putin şi Donald Trump au avut o scurtă discuţie, în mers, în timp ce coborau pe alei, împreună cu ceilalţi participanţi, la ceremonia fotografierii în grup.
 
Cu această ocazie, liderii rus şi american au aprobat o declaraţie comună în legătură cu situaţia din Siria, document pregătit special pentru întâlnirea lor de la acest summit, al cărui text este publicat pe site-ul Preşedinţiei ruse.
 
Declaraţia confirmă hotărârea celor doi lideri de a înfrânge ISIS şi exprimă satisfacţia lor faţă de succesul eforturilor comune de prevenire a incidentelor între militarii ruşi şi americani, ceea ce a permis şi o creştere importantă a pierderilor militare aduse Statului Islamic. Aceste eforturi vor continua până la distrugerea definitivă a ISIS, subliniază declaraţia.
 
Conflictul din Siria, subliniază declaraţia ruso-americană la vârf, nu are soluţie militară, cea politică trebuind găsită în cadrul procesului de la Geneva, pe baza Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate.
 
Aceasta presupune inclusiv realizarea reformei constituţionale şi alegeri corecte, cu participarea tuturor sirienilor, inclusiv a diasporei, organizate sub supravegherea ONU şi cu respectarea celor mai înalte criterii internaţionale.
 
Preşedinţii Putin şi Trump au confirmat de asemenea importanţa zonelor de dezescaladare din Siria, realizarea acordurilor privind încetarea acţiunilor militare, facilitarea accesului umanitar şi crearea condiţiilor pentru reglementarea politică definitivă a conflictului.

Etichete Donald TrumpVladimir Putinconflictul sirian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live