Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

12 Iulie 2019
Vizualizari: 453
Comentează add

Dacă proiectul de lege iniţiat de preşedinte este adoptat, aceste persoane nu vor mai avea voie să deţină funcţii publice în următorii zece ani.

Preşedintele Ucrainei cere lustrarea demnitarilor din ultimii 5 ani

sergiu-stet

 Piaţa Independenţei "Euromaidan" din Kiev, Ucraina.    Foto: Sergiu Şteţ.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a iniţiat un proiect de lege care propune extinderea Legii lustrației astfel încât să fie vizaţi inclusiv deputații și înalții funcționari aleşi sau numiţi în perioada 23 februarie 2014 - 19 mai 2019.
 
Potrivit Hromadske TV, Zelenski a cerut Parlamentului de la Kiev să examineze acest proiect de lege în regim de urgenţă. Nota de fundamentare a proiectului de act normativ propune extinderea efectelor Legii lustrației asupra înalților oficiali ucraineni aflaţi în funcţie până la învestirea lui Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei, ca urmare a faptului că aceştia "au abuzat de poziția lor oficială în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, evitând responsabilitatea pentru acțiunile care vizau îmbogățirea lor ilicită".
 
Printre cei vizaţi de documentul trimis de Zelenski spre examinare în Parlament se numără fostul președinte Petro Poroşenko, preşedintele Parlamentului, Andri Parubi, precum și adjuncții acestuia, toţi deputaţii din actuala legislatură, premierul Volodimir Groisman şi foştii prim-miniştri, miniştri și miniştri adjuncți de după Euromaidan.
 
Iniţiativa legislativă a lui Zelenski mai vizează conducerea Băncii Naționale a Ucrainei, preşedintele Comitetului Naţional Antimonopol, şeful Fondului Proprietății de Stat, directorul Societăţii Naţionale de Radio şi Televiziune şi adjuncţii săi, şeful Serviciului de Securitate și cel al Serviciului de Informații Externe, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare şi adjuncții acestuia, şefii fostei Administrații Prezidențiale.
 
Dacă proiectul de lege iniţiat de preşedinte este adoptat, aceste persoane nu vor mai avea voie să deţină funcţii publice în următorii zece ani.
 

Etichete Volodimir ZelenskilustraţieUcrainademnitaripoliticieniPetro PoroşenkoAndri ParubiEuromaidanVolodimir GroismanUcrainaKiev

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live