Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

28 August 2012
Vizualizari: 1531
Comentează add

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului din 29 iulie, preşedintele Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a revenit la Cotroceni

beatrice-braileanu

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Reuters.

Preşedintele Traian Băsescu a revenit, marţi, la Cotroceni, după ce au fost îndeplinite toate procedurile legale pentru reluarea atribuţiilor constituţionale de şef al statului.

Interimatul lui Crin Antonescu s-a încheiat, luni seară, după ce decizia de invalidare a referendumului din 29 iulie a fost citită în plenul parlamentului şi publicată în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "Da" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "Nu", potrivit comunicatului dat publicităţii de CCR.

Totodată, CCR a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Decizia CCR a fost luată cu majoritatea prevăzută de lege, respectiv cu votul a două treimi din cei nouă judecători.

Tot luni seară a fost publicată şi opinia separată a celor trei judecători ai CCR care şi-au exprimat dezacordul în raport cu hotărârea de invalidare.

Judecătorii Ion Predescu, Acsinte Gaspar şi Tudorel Toader, care au făcut opinie separată la hotărârea de invalidare a referendumului din 29 iulie, şi-au argumentat dezacordul prin faptul că decizia a fost luată în baza "eratei" la adoptarea căreia ei nu au fost consultaţi.


Etichete Traian BăsescuCCRreferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live