Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

14 Martie 2020
Vizualizari: 803
Comentează add

Președintele SUA a declarat urgență națională, invocând actul Stafford, care deblochează ajutoare federale.

Președintele SUA a declarat urgență națională

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 Foto Agerpres

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat, în această seară, urgență națională, în contextul răspândirii rapide a infecțiilor cu noul coronavirus pe teritoriul american.

Măsura va permite guvernului federal să acceseze fonduri alocate în caz de catastrofe. Introducerea stării de urgență este prerogativa puterii prezidențiale în Statele Unite.

Intervine în contextul criticilor aduse reacției apreciate drept lentă a autorităților federale în combaterea pandemiei. Doina Saiciuc a urmărit de la Washington declarația.


Reporter: Cu scurt timp în urmă, președintele Trump a declarat stare de urgență națională, invocând actul Stafford, care deblochează mai multe ajutoare federale pentru state și municipalități pentru a combate răspândirea coronavirus.


Donald Trump: Pentru a pune în mișcare întreaga putere a guvernului federal, declar astăzi în mod oficial stare de urgenţă naţională. Acţiunea pe care o lansez va deschide accesul la aproape 50 de miliarde de dolari, sume mari de bani pentru state, teritorii și localități în lupta noastră comună împotriva acestei boli.

Mai mult, cer fiecărui stat să stabilească centre operaționale de urgență, care să intre imediat în vigoare. Cer, de asemenea, fiecărui spital din țară să activeze planurile pentru pregătiri de urgență.


Reporter: Senatorii democrați i-au cerut președintelui Trump să invoce actul Stafford pentru a debloca fondul de mai mult de 42 de miliarde de dolari, dedicat combaterii dezastrelor. Din anii 1960 încoace doar câteva stări de urgență au fost declarate pentru combaterea unor amenințări la adresa sănătății publice.

În anul 2000 președintele Bill Clinton a declarat stări de urgență New York și New Jersey din cauza virusului West Nile. Doamna Muriel Bowser, primarul capitalei federale Washington DC, a dispus astăzi închiderea sistemului public de școli, începând cu luni până la sfârșitul lunii martie.

Decizia a venit după ce statele Michigan, New Mexico, Oregon au anunțat aseară că școlile se închid și după ce, ceva mai devreme, guvernatorii statelor Ohio și Maryland au decis și ei că școlile se vor închide pentru câteva săptămâni. Statul Washington închisese deja toate școlile, în trei districte ale orașului Seattle.

Americanii încearcă să se adapteze noii vieți. Mulți și-au pierdut locurile de muncă, cu o cascadă de muzee, teatre și cinematografe închizându-și uşile, cu evenimente sportive majore anulate, cu Disneyland California și Universal Orlando Resort închizându-și şi ele parcurile tematice de distracție.

Bursa de pe Wall Street a început astăzi în creștere după cea mai neagră zi din 1987, când s-a înregistrat așa numita lunea neagră. Secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat astăzi reporterilor că prăbușirea drastică a piețelor financiare în mijlocul pandemiei de coronavirus a venit de fapt cu o oportunitate pentru investitorii pe termen lung.


Steven Mnuchin: Ceea ce spun este: nu vă uitaţi în continuu la ecranul bursei. Indicii vor fi mai mari într-un an de zile. Pentru investitorii pe termen lung Statele Unite sunt cel mai bun loc din lume pentru a investi. Nu pot prezice care va fi situația pe piață zilnic, dar oamenii ar trebui să fie mai puțin îngrijorați în legătură cu fluctuațiile bursei.


Reporter: Mnuchin a spus că răspândirea coronavirus 19 este o problemă pe termen scurt și că este probabil ca ea să se încheie în două luni de zile. "Vom ieși din asta, iar economia va fi mai puternică ca niciodată".

Steven Mnuchin a spus pe de altă parte, astăzi, într-un interviu pentru televiziune CNBC că se află foarte aproape de un acord cu speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pentru un pachet de asistență care include, potrivit doamnei Pelosi, testere gratuite pentru coronavirus, o creștere a cheltuielilor programului guvernamental federal Medicaid, extinderea existenței alimentare, asigurări de șomaj mai mari, 14 zile de concediu medical plătit și până la trei luni de concediu plătit pentru îngrijirea familiei.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat că congresul va adopta astăzi un pachet legislativ pentru a răspunde răspândirii coronavirus.

Editor Web: R.S.


Etichete Președintele SUA a declarat urgență naționalăsuadonald trumpcoronavirus(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live