Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

11 Iulie 2019
Vizualizari: 596
Comentează add

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia şi-au întărit controlul asupra instanţelor şi judecătorilor, asupra presei şi a mediului academic.

Preşedintele Slovaciei cere ţărilor "estice" respectarea statului de drept

sergiu-stet

 Zuzana Čaputová

Noul preşedinte al Slovaciei, Zuzana Caputova, a făcut joi apel la Grupul Vişegrad al statelor est-europene membre ale UE să respecte şi să protejeze statul de drept, pentru a evita "o slăbire a Uniunii Europene", transmite Reuters.
 
Declaraţiile preşedintelui slovac semnalează o posibilă ruptură în cadrul grupului, care a acţionat de obicei unitar. După o întrevedere cu preşedintele Ungariei, János Áder, Zuzana Caputova a declarat că o cooperare în cadrul grupului - din care fac parte Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehia - trebuie să se bazeze pe valori comune.
 
Fără să dea nume, preşedintele Caputova - care a preluat mandatul luna trecută - s-a referit la Ungaria şi Polonia, state care adesea se află în conflict cu Bruxellesul pe motive de respectare a statului de drept.
 
"Cooperarea noastră trebuie, de asemenea, să reprezinte valori precum statul de drept, democraţia şi libertatea şi alte asemenea valori fundamentale, care sunt stipulate în Tratatul V4 de înfiinţare a grupului. Şi acest lucru este necesar, pentru a nu fi priviţi drept cei care slăbim sau chiar dizolvăm Uniunea Europeană", a declarat Zuzana Caputova într-o conferinţă de presă.
 
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia şi-au întărit controlul asupra instanţelor şi judecătorilor, asupra presei şi a mediului academic, precum şi asupra organizaţiilor neguvernamentale.
 
Acest lucru a atras după sine conflicte cu Bruxellesul şi a alarmat organizaţiile pentru drepturile omului. Cu toate acestea, premierul ungar şi partidul aflat la conducere în Polonia rămân populari în ţara lor datorită poziţiei ferme faţă de imigraţie. 
 
Zuzana Caputova a mai spus că este convinsă că "democraţia liberală, care garantează drepturi egale tuturor, este cel mai eficient instrument pentru protecţia minorităţilor".
 
Preşedintele slovac a respins, de asemenea, acuzaţiile apărute în presa proguvernamentală din Ungaria conform cărora ea ar fi un agent care acţionează în numele miliardarului american de origine ungară George Soros.
 
Guvernul Orbán a dus ani de zile o campanie dură împotriva lui George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale umanitare. János Áder, un aliat al premierului Orbán, a negat că ar fi vorba de o ruptură în interiorului grupului V4, afirmând că în următorii ani Ungaria şi Slovacia ar putea să aibă poziţii diferite în ce priveşte diverse aspecte. "Dar sunt sigur că acest lucru nu va împiedica cooperarea noastră, nici la nivel bilateral şi nici la nivelul grupului V4", a subliniat preşedintele ungar. 
 

Etichete VişegradV4Zuzana CaputovaUngariaSlovaciaJános Áder,George Soros

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live