Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

14 Octombrie 2017
Vizualizari: 829
Comentează add

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă înţelegerea nu este în interesul național.

Președintele Rouhani amenință cu retragerea din acordul nuclear

radu-dobritoiu

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a reacționat la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Liderul de la Casa Albă nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară, informează Reuters. Preşedintele Donald Trump a afirmat că poate retrage oricând Statele Unite din acord.

Hassan  Rouhani a declarat că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național. Preşedintele Iranului a susținut că "niciun președinte nu poate revoca un acord internațional" și a insistat că "Iranul va continua să își onoreze angajamentele".

Președintele american insistă asupra renegocierii acordului, idee respinsă atât de Uniunea Europeană, prin reprezentantul său pentru politică externă, Federica Mogherini, cât și de Franța, Germania, Regatul Unit și Rusia. Rouhani a subliniat, la rândul său, că "acordul va rămâne intact și nu i se va adăuga sau șterge niciun articol sau paragraf".

Poziția președintelui iranian a fost reluată și de ambasadorul Iranului la ONU, Gholamali Khosroo, într-o scrisoare către secretarul general al organizației, Antonio Guterres, citată de DPA. Diplomatul acuză SUA că "au încălcat atât spiritul, cât și litera" acordului denumit oficial Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța) și de Germania.

Iranul "nu va fi primul care se va retrage din acord, dar dacă drepturile și interesele sale nu sunt respectate, va înceta implementarea tuturor angajamentelor și își va relua programul nuclear pașnic fără nicio restricție", a scris ambasadorul Gholamali Khosroo.


Etichete acord IranHassan RouhaniRelatii SUA Iranacord nuclear Teheran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live