Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

10 Decembrie 2018
Vizualizari: 363
Comentează add

Preşedintele Igor Dodon consideră însă deciziile prin care este suspendat drept un abuz comis de guvernare şi de Curtea Constituţională.

Preşedintele Republicii Moldova suspendat pentru a cincea oară anul acesta

natalia-zaharescu-radio-chisinau

    Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis suspendarea temporară a preşedintelui ţării, Igor Dodon, pentru refuzul de a promulga mai multe proiecte de lege.

Este pentru a cincea oară în ceva mai mult de un an când preşedintele prorus de la Chişinău este suspendat, iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, avertiza recent că acesta ar putea fi demis pentru încălcarea repetată a Constituţiei. 

Curtea Constituţională a decis suspendarea lui Igor Dodon, la solicitarea preşedintelui Parlamentului şi a unui deputat din coaliţia de guvernare, după ce şeful statului a refuzat să semneze decretele de promulgare a cinci proiecte de lege.
 
Este vorba despre o modificare ce prevede marcarea concomitentă la 9 mai a Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial şi a Zilei Europei, adoptarea unui nou cod al audiovizualului, care prevede, printre altele, interdicţia retransmiterii emisiunilor informative şi politice din anumite ţări din care face parte şi Rusia, precum şi Legea care permite transmiterea unui teren de peste cinci hectare din centrul Chişinăului pentru construirea unei noi ambasade a Statelor Unite în Republica Moldova.
 
Alte două proiecte legislative ţin de reforma trupelor de carabinieri. Potrivit hotărârii Curţii Constituţionale, cele cinci documente ar urma să fie promulgate de şeful legislativului sau de premier.
 
Până acum, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori din funcţie pentru refuzul de a promulga legi sau de a numi miniştrii propuşi de actuala guvernare, iar obligaţiile sale au fost îndeplinite de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
 
Acum 10 zile, Andrian Candu a lăsat de înţeles că legislativul ar putea chiar să îl demită pe şeful statului pentru încălcarea repetată a Constituţiei. Igor Dodon consideră însă deciziile prin care este suspendat drept un abuz comis de guvernare şi de Curtea Constituţională.

Etichete Curtea Constituţională din Republica MoldovaIgor DodonAndrian Candu,legisuspendareparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live