Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 15 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

6 Februarie 2018
Vizualizari: 733
Comentează add

Legea impune amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru menţiunea că naţiunea şi statul polonez au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Preşedintele Poloniei a promulgat controversata Lege privind Holocaustul

luminita-apostol

 Deportarea evreilor. Foto: wikipedia.org.

Up-date: Statele Unite şi-au exprimat dezamăgirea după ce preşedintele polonez a promulgat, aseară târziu, controversata lege privind Holocaustul, care a fost criticată în Israel, la Washington şi Kiev. Andrzej Duda a solicitat, însă, un control de constituţionalitate pentru legea care impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv pentru cetăţenii străini, pentru folosirea sintagmei "tabere poloneze ale morţii" sau dacă este sugerată complicitatea naţiunii şi statului polonez la crimele comise de nazişti germani.

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, recunoaşte că exprimări precum tabere poloneze ale morţii sunt dureroase şi eronate, dar subliniază, în comunicatul citat de France Presse, că astfel de inexactităţi istorice trebuie să fie combătute cu respectarea libertăţilor fundamentale.

Responsabilii israelieni sunt nemulţumiţi, în special, de faptul că legea ar nega participarea anumitor polonezi la exterminarea evreilor, iar supravieţuitorii Holocaustului care ar evoca astfel de cazuri pot fi urmăriţi în justiţie.

 

Ştire iniţială: Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a anunţat că va promulga contestata lege privind Holocaustul, în ciuda protestelor venite din partea Israelului, Statelor Unite şi a Ucrainei.

Legea impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv pentru cetăţenii străini, pentru menţionarea termenului "taberele poloneze ale morţii", ca şi pentru menţiunea - considerată de conservatorii polonezi contrară realităţii - că naţiunea şi statul polonez au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Preşedintele polonez spune că legea este o soluţie care protejează interesele Poloniei, demnitatea polonezilor şi interesul istoric, iar pe de altă parte, ţine cont de sensibilitatea persoanelor pentru care problema amintirii istorice a Holocaustului rămâne extrem de importantă.


Etichete Andrzej DudaHolocaustlegeVarşovianazismevreiWashingtonRex Tillerson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live