Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

31 Mai 2015
Vizualizari: 1141
Comentează add

Martin Schulz așteaptă explicaţii privind aşa numita lista neagră cu europeni care au interdicţie de a pătrunde pe teritoriul rusesc.

Preşedintele PE, Martin Schulz, se va întâlni cu ambasadorul rus la UE

cerasela-radulescu-bruxelles

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Foto: facebook.com/martinschulz.eu.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz intenţionează să se întâlnească mâine, din nou, cu ambasadorul Moscovei la Uniunea Europeană, pentru a obţine explicaţii privind aşa numita lista neagră cu europeni care au interdicţie de a pătrunde pe teritoriul rusesc.

El ameninţă cu un răspuns adecvat, în cazul în care precizările Rusiei nu vor fi satisfăcătoare. 

Uniunea Europeană critică lista neagră a Rusiei prin care aceasta interzice unor personalităţi europene de a intra pe teritoriul său, o listă care conţine 89 de nume, inclusiv, cele ale unor foşti şefi de guvern, oficiali de rang înalt ai apărării şi parlamentari europeni care au fost critici ai politicii autorităţilor ruse de la începutul crizei din Ucraina şi după ce Moscova a decis anexarea ilegală a Crimeii.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European se declară consternat de includerea pe lista Moscovei a multor eurodeputaţi cu funcţii importante în legislativul de la Bruxelles.

El spune că este inacceptabil demersul autorităţilor ruse care astfel împiedică şi mai mult eforturile de dialog constructiv pentru a găsi o soluţie paşnică şi durabilă a crizei geopolitice actuale.

Şi diplomaţia europeană a reacţionat spunând că lista este total arbitrară şi nejustificată.

În acelaşi timp, surse europene precizează clar că, dacă intenţia Moscovei este de a presa cancelariile europene să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei, această metodă nu va avea succes.

Explicaţii de la Moscova aşteaptă şi Ministerul de Externe de la Bucureşti, întrucât pe lista neagră se află şi cinci români.

Reacția Rusiei

Între timp, au apărut şi primele precizări în capitala rusă, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi,Alexandr Beleavschi.  Până în prezent, autorităţile ruse au confirmat doar existenţa şi transmiterea listei negre, nu şi conţinutul acesteia, şi nu au făcut comentarii referitoare la figuranţi şi criteriile aplicate.

Comentând pentru mediile ruse solicitările unor ţări europene de a explica prezenţa pe listă a anumitor nume, un înalt diplomat rus a declarat, sub rezerva anonimatului, că această măsură este răspunsul la politica de sancţiuni împotriva Rusiei, declanşată de unii membri ai UE, în frunte cu Germania.

Potrivit acestuia, Moscova a recomandat de mai mult timp ca, înainte de a se deplasa în Rusia, reprezentanţii ţărilor care s-au alăturat sancţiunilor să precizeze la consulatele ruseşti dacă au sau nu interdicţie de intrare.

Aceste ţări au preferat însă să fie informate pe canale diplomatice, scop în care le-au fost transmise listele.

Totodată, diplomatul rus a precizat că listele au caracter confidenţial, nefiind clar, însă, dacă europenii au dorit să le facă publice pentru a minimiza inconvenienţele pentru figuranţi sau pentru a pune la cale un nou show politic.


Etichete Preşedintele PEMartin Schulzambasadorul rus la UElista neagră cu europeni care au interdicţie de a pătrunde pe teritoriul rusescdiplomaţia europeanăRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live