Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

28 Februarie 2019
Vizualizari: 534
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis participă la o reuniune în Formatul Bucureşti 9

angela-matei

 Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi, în Slovacia, la o reuniune cu lideri europeni şi ai NATO în Formatul Bucureşti 9.

Este vorba de un format lansat în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa României şi Poloniei, în ideea de o coordonare mai strânsă pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Este în desfăşurare prima sesiune plenară, care are ca temă situaţia de securitate. Sunt discuţii cu uşile închise, însă ştim că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis a vizat importanţa continuării unui sprijin activ al Alianţei Nord Atlantice pentru partenerii săi vizaţi de ameninţări.

Şeful statului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţiile din regiunea Mării Negre, arătând că acţiunile militare din ultima perioadă demonstrează că Rusia ameninţă în continuare stabilitatea acestei regiuni.

Preşedintele României a subliniat că în relaţia NATO-Uniunea Europeană este nevoie de o cooperare strânsă.

Mobilitatea militară, sprijinul pentru partenerii din vecintatea estică şi Balcanii de Vest, contracararea ameninţărilor hibride ar trebui să rămână priorităţi comune, a afirmat şeful statului.

Mai multe detalii însă şi concluziile le vom afla la finalul zilei, când preşedinţii României şi Poloniei, în calitate de iniţiator al formatului B9, vor susţine, alături de preşedintele Slovaciei, o conferinţă comună de presă.

Până atunci, însă, în pauza dintre cele două sesiuni plenare, cei nouă şefi de stat şi secretarul general al NATO vor participa la ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, dedicată împlinirii a 70 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice.

 

Etichete Formatul Bucureşti 9Klaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live