Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

15 August 2018
Vizualizari: 543
Comentează add

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, la deschiderea festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, la Constanța.

Președintele Klaus Iohannis, la ZIua Marinei Române

rador

Arhivă foto: Agerpres.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis, la deschiderea festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, la Constanța

În câteva momente preşedintele Klaus Iohannis, prezent la festivităţile de Ziua Marinei, la Constanţa, va susţine un discurs în faţa participanţilor, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Klaus Iohannis: Bună ziua, tuturor şi o zi frumoasa vă doresc! Excelenţe, onorată asistenţă, vă marturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dvs, aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sarbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului. Reîntâlnirea cu oameni din toate colţurile ţării care vin în fiecare an pe 15 august într-un număr aşa de mare este emoţionantă. Evenimente, precum cel de astăzi, ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României! Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi toţi un moment de reflecţie astfel încât cei care gândim şi simţim româneşte să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.


Doamnelor şi domnilor, ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are şi o importanmţă strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil şi cu un potenţial ridicat de conflictualitate. Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii Româniaei în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre în spritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene. De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda summitului de la NATO de la Bruxelles, de luna trecută. Mai mult, la iniţiativa noastră s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă la cel mai înalt nivel dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei. Este un succes al României pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute. Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat. Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacităţii de reacţie a forţelor aliate astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potenţiale situaţii sau acţiuni ostile din exteriorul Alianţei. Aceste hotărâri care corespund întocmai intereselor României vor conduce inclusiv la întărirea flancului estic al NATO.


Doamnelor şi domnilor, trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al SUA. Sunt ferm convins, iar aceasta este poziţia pe care ţara noastră o susţine cu tărie, că doar cooperarea internaţională bazată pe respectarea normelor de drept internaţional constituie soluţia consolidării păcii şi securităţii globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei coooperări poate aduce beneficii ţărilor din sud-estul Europei, precum şi altor state interesate. Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică şi spre Marea Mediterană. România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat putenic fără o armată puternic, o armată care să curpindă forţe navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite şi instruite, capabile să facă faţă cu succes oricăror provocări.


În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obţinute am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu ordinul "Virtutea maritimă" în grad de ofiţer, cu un semn de pace pentru militari.


Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifesterea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviţi în marina militară sau civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune. Vă felicit şi vă doresc mult succes şi sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protezeje oriunde v-aţi afla!


Etichete Discursul preşedintelui Klaus Iohannisdeschiderea festivităţilor prilejuite de Ziua MarineiConstanța

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live