Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

20 Aprilie 2015
Vizualizari: 912
Comentează add

Stadiul legislaţiei electorale şi procedurile privind încuviinţarea cererilor de ridicare a imunităţii parlamentare vor fi pe agenda consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis cheamă, din nou, partidele la consultări

alina-bordeiasu

Consultări cu partidele la Palatul Cotroceni. Foto: presidency.ro.

Finanţarea partidelor, reforma electorală şi procedurile prin care Parlamentul aprobă cererile procurorilor de reţinere şi arestare sunt subiecte pe marginea cărora preşedintele Klaus Iohannis va discuta astăzi cu partidele parlamentare.

Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni, între orele 10.00 şi 17.00 şi au fost convocaţi reprezentanţii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spunea că social-democraţii vor susţime reforma sistemului electoral.

"Reforma electorală, aşa cum am stabilit, şi asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale şi pentru asigurarea voturilor tuturor cetăţenilor şi din afara ţării şi din ţară", a declarat Victor Ponta.

Mesajul cu care PNL va merge la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis vizează votul prin corespondenţă şi finanţarea partidelor politice, spunea copreşedintele liberal Vasile Blaga.

"Faţă de prima întâlnire, în care s-au discutat cam aceleaşi probleme, noi ne-am luat o serie de angajamente pe care le-am onorat în întregime. Am depus în Parlament proiectul votului prin corespondenţă. Depinde doar de PSD să nu îl blocheze. Iată că a fost de fapt votată în Parlament legea finanţării partidelor şi a campaniei electorale, a fost reîntors de către preşedinte şi cred că foarte repede va trece din nou prin Parlament", a spus Vasile Blaga.

Şi UDMR are câteva propuneri clare. Acestea, spunea preşedintele Kelemen Hunor, se referă la un prag electoral de 3% pentru alegerile locale, dar şi norme stricte pentru votul prin corespondenţă.

UNPR, "deschis pentru discuţii pe un proiect naţional adevărat"

La întâlnirea de astăzi, UNPR va arăta că este deschis pentru discuţii pe un proiect naţional adevărat, spunea preşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea.

La consultările de la Palatul Cotroceni vor participa şi reprezentanţi ai PC şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o organizează cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Pe lista partidelor invitate la consultări cu şeful statului nu se regăseşte şi PLR.

Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu dezaprobă acest lucru şi susţine într-un comunicat de presă că parlamentarii PLR şi-au făcut mereu datoria în cadrul legislativului, iar miniştrii au acţionat eficient în guvern.

Mai mult, Tăriceanu spune că partidul pe care îl conduce a contribuit la adoptarea unor măsuri de stimulare a economiei.

PLR îl asigură pe preşedintele Klaus Iohannis că doreşte să participe activ la restabilirea dialogului între instituţiile statului.


Etichete Stadiul legislaţiei electoralecereri de ridicare a imunităţii parlamentareconsultări la Palatul Cotrocenipreşedintele Klaus Iohannisreprezentanţii partidelor parlamentare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live