Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, New York

25 Septembrie 2013
Vizualizari: 1192
Comentează add

În primul discurs ţinut la ONU, Hassan Rohani s-a plâns de efectele sancţiunilor impuse ţării sale şi a dat asigurări că programul nuclear iranian are doar scopuri paşnice.

Preşedintele Iranului vorbeşte la New York despre pace şi dialog

ani-sandu-new-york

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani (centru). Foto: rouhani.ir.

SUA şi Franţa au cerut Iranului să treacă de la vorbe conciliante la fapte şi să-şi arate în mod concret dorinţa de a renunţa la programul său nuclear militar.

Deşi prudenţi în receptarea semnalelor de deschidere ale Teheranului, preşedinţii Barack Obama şi François Hollande favorizează abordarea diplomatică a dosarului nuclear iranian şi au salutat discursul conciliant al noului preşedinte, Hassan Rohani, în prima zi a Adunării Generale a ONU.

În primul discurs ţinut la ONU, noul preşedinte iranian Hassan Rohani a vorbit de dorinţa de pace şi de dialog. El s-a plâns de efectele sancţiunilor violente impuse ţării sale de comunitatea internaţională şi a dat asigurări că programul nuclear iranian are doar scopuri paşnice.

"Declar aici deschis şi fără ambiguitate că acesta a fost şi acesta va fi tot timpul obiectivul Iranului. Armele nucleare şi alte arme de distrugere în masă nu au ce să caute în doctrina de securitate şi de apărare a Iranului şi contrazic convingerile noastre fundamentale religioase şi etice", a spus Hassan Rohani.

Preşedintele american Barack Obama a dat şi el dovadă de deschidere faţă de noua conducere iraniană în discursul pe care l-a ţinut la ONU, dar a insistat că declaraţiile împăciuitoare ale Iranului nu sunt suficiente.

"Cuvintele conciliante trebuie să fie urmate de acţiuni, transparente şi care să poată fi verificate. Dificultăţile s-ar putea să fie prea mari dar cred că trebuie încercată calea diplomatică", a spus Barack Obama.

Întâlnire imposibilă

Presa din SUA a vorbitm mult de posibilitatea unei întâlniri istorice a lui Obama cu Rohani, chiar şi doar pentru a da noroc.

În cele din urmă, întâlnirea nu va avea însă loc, pentru că ar fi fost prea complicată pentru partea iraniană, au spus surse din administraţia americană.

Rohani a avut însă o întrevedere cu preşedintele Franţei, François Hollande, care a cerut şi el confirmări din partea Iranului de la tribuna ONU.

"Franţa aşteaptă de la Iran gesturi concrete care să demonstreze că această ţară renunţă la programul său nuclear militar, deşi, evident, are tot dreptul de a-şi continua programul civil", a spus François Hollande.

Aceasta a fost prima întâlnire între preşedinţii francez şi iranian din 2005.


Etichete ONUNew YorkSUAIranFranţaBarack ObamaHassan RohaniFrançois Hollande

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live