Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

22 Iulie 2010
Vizualizari: 1923
Comentează add

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a readus în discuţie tema siguranţei publice şi vrea să desfiinţeze taberele ilegale de romi din ţara sa.

Preşedintele Franţei vrea dezafectarea taberelor de nomazi

roxana-vasile-paris

Tabără ilegală de romi

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, este hotărât să dezafecteze taberele ilegale de romi şi de ţigani francezi nomazi, după două incidente de la sfârşitul săptămânii trecute.

Asociaţiile caritabile susţin că măsura este exagerată, iar presa franceză observă că, de câte ori scade în sondaje, liderul francez revine la intransigenţa din timpul mandatului de ministru de interne.

Nicolas Sarkozy readuce în discuţie tema siguranţei publice.


Liderul de la Elisée a publicat, miercuri, pe site-ul preşedinţiei o declaraţie în care anunţă război traficanţilor şi delincvenţilor.

Preşedintele Franţei face referire la două incidente survenite la finele săptămânii trecute.

Într-un cartier defavorizat din Grenoble forţele de ordine au fost atacate, după uciderea unui multirecidivist francez prins când dădea o spargere, iar într-o comună din centrul Franţei ţiganii nomazi francezi au atacat Jandarmeria, au devalizat magazine şi au tăiat copaci de pe spaţiul public, ca represalii la uciderea unui confrate al lor care nu se oprise la un baraj de control al Poliţiei.

Aceste evenimente, spune Nicolas Sarkozy în declaraţie, scot în evidenţă problemele pe care le pun unii romi şi ţigani francezi.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului şi cele care lucrează cu comunităţile de romi şi de ţigani francezi nomazi, au denunţat declaraţiile şefului statului.

Milo Delage, de la Uniunea Franceză a Asociaţiilor Ţiganilor a declarat: "Sunt scandalizat, pentru că a fost vorba de un caz izolat: un tânăr care băuse, care nu avea permis de conducere şi care a vrut să scape de jandarmi. Domnul Sarkozy face un amalgam total. "

"Există romi în tabere amplasate în marile oraşe pe care vrea să-i expulzeze. Vrea să expulzeze şi ţiganii francezi nomazi. Profită de povestea cu tânărul pentru a recurge la represiune. Bineînţeles că este un gest politic", a conchis acesta.

Toate taberele ilegale de nomazi ar putea fi desfiinţate

Miercurea viitoare, la Palatul Elysée, va avea loc o reuniune în care va fi evaluată situaţia la nivelul tuturor departamentelor din Franţa şi se va decide expulzarea tuturor taberelor amplasate ilegal.
 

Pentru Liga Drepturilor Omului, o astfel de reuniune care stigmatizează o etnie va lăsa impresia că toţi romii şi toţi ţiganii francezi sunt criminali şi delincvenţi.

"Nici vorbă", răspunde purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Va fi o reuniune în care se va încerca găsirea unor răspunsuri la o problematică.

Presa franceză de joi redă informaţia, dar face şi câteva comentarii.

"Nicolas Sarkozy foloseşte un ton marţial", remarcă "France Info", "prin care repurtează succese politice de câţiva ani buni, de pe vremea când era ministru de interne".

"Este una din temele sale predilecte care îi permite şi să crească în sondaje atunci când 'pământul politic' pare că îi scapă de sub picioare", spune acealaşi post de radio, iar cotidianul "Le Monde" aminteşte repetatele rânduri şi contexte în care liderul de la Elysée a utilizat termenul "război".


Etichete Etnia romăNicolas Sarkozynomaziromitabere ilegaleFranţaParis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live