Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Iunie 2022
Vizualizari: 379
Comentează add

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron vizitează, marți, România, iar miercuri Republica Moldova.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vizitează România și R. Moldova

radiojurnal

 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.  FOTO: Agerpres/EPA.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron vizitează, marți, România, iar miercuri Republica Moldova, pentru a-şi reafirma solidaritatea faţă de aliaţii europeni, cei mai expuşi consecinţelor agresiunii Rusiei în Ucraina.

Însoțit de președintele Klaus Iohannis, președintele Emmanuel Macron se va întâlni cu militarii francezi trimiși în sprijinul țării noastre la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina.

Prezența militară franceză în România este consistentă, aproximativ 650 de militari, al doilea cel mai mare contingent de soldați după cel american.

O parte dintre aceștia se află la baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, iar alții la Cincu, în județul Brașov, unde este desfășurat Grupul de luptă al NATO, condus de Franța și creat în urma deciziei miniștrilor apărării din țările membre pentru a întări flancul estic al Alianței.

Mai mult, francezii au amplasat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație în fața amenințărilor Rusiei. Potrivit unui comunicat al Palatului Élysée, președintele Macron va transmite din România un mesaj foarte clar că Franța rămâne pe deplin angajată alături de aliații din NATO și de ceilalți parteneri europeni.

Miercuri, în Republica Moldova, el va rafirma hotărârea Parisului de a ajuta această țară printre cele mai sărace din Europa și printre cele mai afectate de invazia rusă din Ucraina.

Președintele francez va aborda cu oficialii român și moldoveana și chestiunea exportului de cereale ucrainiene, respectiv punerea în aplicare a unei operațiuni care să permită accesul vapoarelor cu grâne în portul Odesa în deplină siguranță fără să se afle în pericol în zona în care marea este minată.

Este a treia vizită pe care Emmanuel Macron o face în România de când este președinte al Franței și prima de la câștigarea celui de-al doilea mandat la sfârșitul lunii aprilie.


Etichete macronfrantaromaniarepublica moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live