Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

4 Februarie 2019
Vizualizari: 582
Comentează add

Continuă proiectul "Marea dezbatere naţională", în cadrul căruia preşedintele Emmanuel Macron discută astăzi, cu aleşii locali şi cetăţenii dintr-o suburbie a Parisului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, discuţii într-o suburbie pariziană

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

 

Primele trei întâlniri din cadrul "Dezbaterii naţionale" au fost în ţară, iar discuţiile s-au axat în special pe problemele cu care se confruntă lumea rurală.

Astăzi după-amiază, preşedintele Macron se va concentra pe situaţia uneia dintre cele mai sensibile zone ale ţării. Mass-media a remarcat, de exemplu, că ultima dată când s-a interesat de situaţia din suburbiile Parisului a fost în timpul campaniei electorale din 2017.

300 de primari, consilieri locali, parlamentari, reprezentanţi ai asociaţiilor şi cetăţeni din cartierele şi localităţile situate în jurul Parisului sunt aşteptaţi astăzi, să participe la acest dialog direct cu şeful statului în comuna Evry Courcouronnes, situată la 30 kilometri sud de capitală, ajunsă la o populaţie de 70 mii de locuitori, după unirea, la 1 ianuarie, a două localităţi vecine.

Majoritatea celor care locuiesc în suburbii se confruntă cu probleme specifice, situaţia cea mai complicată fiind în nordul Parisului, cu o populaţie numeroasă provenită în mare parte din imigraţie, peste 35% au venituri care îi plasează sub pragul sărăciei, cu cea mai mare rată a şomajului în special în rândul tinerilor, cu o cotă ridicată de infracţionalitate şi nesiguranţă. Oamenii care trăiesc acolo se plâng de numărul insuficient de creşe şi grădiniţe, de probleme de transport, condiţii proaste de locuit, servicii sociale nesatisfăcătoare.

Aşa cum declara, zilele trecute, premierul Édouard Philippe, se simte nevoia implicării tinerilor în dezbaterea naţională, întrucât, până acum, aceştia şi-au spus prea puţin părerea. Este cu atât mai important cu cât la periferia Parisului populaţia cu vârsta de până la 30 de ani este foarte numeroasă şi este plasată între categoriile cele mai defavorizate, iar îmbunătăţirea situaţiei tinerilor din "banlieues", începând cu educaţia, găsirea unii loc de muncă şi integrarea lor reală în societate este o provocare ce aşteaptă un răspuns adaptat pe termen lung. 


Etichete Emmanuel MacrondezbatereParisÉdouard PhilippeEvry Courcouronnes

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live