Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

21 Iulie 2016
Vizualizari: 848
Comentează add

În Franţa, parlamentul a luat noi decizii pentru întărirea securităţii ţării.

Preşedintele Franței a anunțat înființarea Gărzii Naţionale

tudor-tepeneag-paris

Preşedintele francez, François Hollande, Foto: elysee.fr.

În Franţa, parlamentul a luat noi decizii pentru întărirea securităţii ţării.

Şi Senatul francez a examinat astăzi prelungirea stării de urgenţă pentru şase luni după atentatul de pe 14 iulie de la Nisa. Deputaţii adoptaseră textul de lege în cursul nopţii trecute, cu o majoritate zdrobitoare. Adoptată după atentatele din 13 noiembrie 2015, starea de urgenţă a fost prelungită de mai multe ori. Ea urma să ia sfârşit după Campionatul European de Fotbal. Ca urmare a atentatului de la Nisa, care a făcut 84 de morţi, preşedintele François Hollande a cerut ca starea de urgenţă să fie prelungită pentru a patra oară. Ea permite percheziţiile fără mandat judecătoresc şi dă acces la datele găsite în orice sistem informatic. Majoritatea franceză de stângă a respins însă cererile formulate de opoziţia de dreapta cu privire la crearea unor centre de reţinere a suspecţilor. Premierul francez Manuel Valls a respins orice formă de legislaţie de excepţie, chiar dacă - a avertizat el - riscurile unor noi atacuri există încă.

Manuel Valls:Ne vom confrunta cu noi atacuri. Mi-e greu să vă spun acest lucru, dar este de datoria mea să o fac. Vor fi şi alte atentate şi îşi vor pierde viaţa şi alţi inocenţi. Trebuie nu să ne obişnuim, cine se poate obişnui cu aşa ceva? Trebuie însă să învăţăm să trăim cu această primejdie şi să o combatem.

La rândul său, preşedintele François Hollande a anunţat crearea Gărzii Naţionale, formată din rezerviştii armatei, jandarmeriei şi poliţiei, printre care se numără numeroşi tineri. Să-l ascultăm, cu ocazia unei vizite la o unitate a Jandarmeriei.

François Hollande: Voi, tineri din Franţa, aţi răspuns acestui apel. Mi s-a spus: "Vreau să-mi servesc ţara, ştiu că republica are nevoie de mine. Există o ameninţare şi nu vreau ca francezilor să le fie frică". Le cer tuturor să ia legătura cu asociaţiile de securitate civilă, să se formeze pentru primul ajutor, pentru gesturile care pot salva. Să fim uniţi după cele întâmplate. Mânia este legitimă, dar ea nu trebuie să degenereze în frică şi suspiciune.

În urmă cu două zile la NIsa autorităţile statului francez au fost fluierate, principalul reproş fiind că nu au reuşit să împiedice atentatul. În ce priveşte ancheta, doi dintre cei cinci suspecţi interogaţi de autorităţi rămân în stare de arest. Printre ei, un tânăr în vârstă de 22 de ani, căruia terorismul i-a trimis un mesaj pe mobil chiar în seara atentatului, cerându-i mai multe arme. Nici unul dintre cei doi suspecţi nu era cunoscut de serviciile antiteroriste.

Preşedintele François Hollande a anunţat astăzi formarea unei Gărzi Naţionale alcătuite din rezervişti militari, din poliţişti şi jandarmerie, în contextul intensificării măsurlor de securitate. Liderul de la Elysée a făcut apel la toate femeile şi toţi bărbaţii care, în paralel cu o carieră de studii sau profesională, pot participa la serviciul de apărare al cetăţenilor francezi. El a anunţat că sunt disponibili deja 12.000 de rezervişti din jandarmerie şi poliţie şi a decis creşterea acestui număr la nivelul de 15.000 până la sfârşitul lunii iulie./dstanesc


Etichete Preşedintele Franțeiînființarea Gărzii Naţionaleatacul de la Nisa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live