Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

7 August 2020
Vizualizari: 256
Comentează add

Președintele francez a cerut o anchetă privind exploziile din Liban

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

    Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.     Foto: Arhivă.

Testele și tratamentele pentru COVID-19 au fost oprite în majoritatea spitalelor principale din capitala libaneză Beirut, după explozia masivă din port, care a ucis cel puțin 137 de persoane - relatează DPA. Multe din spitalele din Beirut sunt distruse sau avariate.

Cu peste 300.000 de sinistrați în urma exploziilor devastatoare de marți, la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din timpul războiului civil, a avertizat președintele organizației neguvernamentale ''Medici fără frontiere''. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut astăzi o anchetă internaţională, citez, ''transparentă'' privind exploziile care au devastat portul din Beirut și împrejurimile, explozii soldate cu 137 de morți, peste 5.000 de răniți - relatează AFP.

Președintele Franței le propune politicienilor libanezi un pact național, care să ajute la scoaterea țării din criză economică și politică. Emmanuel Macron s-a întâlnit, astăzi, la Beirut, cu oameni care și-au exprimă furia împotriva politicienilor acuzați de corupție.

Corespondenţă din Israel - Reporter: Dragoș Ciocârlan - Președintele Franței, Emmanuel Macron, a aterizat astăzi, la Beirut. E primul lider străin care vizitează capitala Libanului după explozia de marți. După ce a vizitat portul, epicentrul exploziei, președintele Macron a fost întâmpinat în apropiere de o mulțime, pe una din străzile cele mai deteriorate din oraș, scandând împotriva politicienilor și a corupției endemice. '' Vă garantez că ajutorul nu va ajunge în mâinile corupților'' - le-a spus președintele francez, care a promis ajutoare medicale și de altă natură. Oamenii au scandat '' Revoluție! Revoluție!'' şi ''Poporul vrea schimbarea regimului!''. Unii au strigat și împotriva președintelui libanez, Michelin Aoun.
 
Peședintele francez a ridicat tonul, certându-i pe liderii Libanului, chemându-i să își asume responsabilitatea de a scoate țara din impasul politic și economic. Macron a evocat necesitatea unei schimbări profunde. El a anunțat o conferință a donatorilor pentru Liban în următoarele zile. Într-o conferință de presă, președintele Franței a declarat că scopul vizitei este să sprijine poporul libanez. Franța nu va abandona niciodată Libanul - a spus Macron.
 
Premierul libanez, Hassan Diab, a declarat trei zile de doliu național. Ancheta inițială după explozia de marți indică neglijență. Se estimează că 300.000 de oameni au rămas fără adăpost.
 
Explozia de la Beirut a fost resimțită în Cipru, la 170 de kilometri distanță. Oficialii vamali și portuari au cerut de mai multe ori să fie mutat nitratul de amoniu depozitat în condiții nesigure. Daunele la nivel național se estimează la aproximativ 10 miliarde de dolari.
 
(PH)
 

Etichete LibanEmmanuel Macron(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live