Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

3 Iulie 2018
Vizualizari: 567
Comentează add

Comisia Europeană a iniţiat acţiune legală împotriva Varşoviei, avertizând că modificările încalcă independenţa justiţiei şi statul de drept.

Preşedintele Curţii Supreme din Polonia refuză "pensionarea cu forţa"

sergiu-stet

 Palatul prezidenţial din Varşovia Foto: prezydent.pl

Preşedintele Curţii Supreme din Polonia, Malgorzata Gersdorf, se întâlneşte cu preşedintele ţării, promiţând să se opună unei legi care ar obliga-o să se pensioneze. Întâlnirea are loc cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unor noi reglementări, ce prevăd scăderea vârstei de pensionare pentru judecătorii Curţii Supreme, de la 70 la 65 de ani.

Luni, 2 iulie, Comisia Europeană a iniţiat acţiune legală împotriva Varşoviei, avertizând că modificările încalcă independenţa justiţiei şi statul de drept.

BBC aminteşte că Uniunea Europeană şi organizaţii internaţionale pentru justiţie şi drepturile omului sunt preocupate că reforma ar putea duce la o politizare a Curţii Supreme poloneze, care emite decizii pe subiecte importante, precum disputele electorale.

Guvernul susţine că modificările vor creşte eficienţa justiţiei, menţinând, în acelaşi timp, independenţa acesteia şi argumentează că instanţele nu au fost reformate adecvat, după căderea comunismului, în 1989.

De la venirea la putere, în noiembrie 2015, partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie, a adoptat legi care îi conferă un control asupra Curţii Constituţionale şi a organismului care desemnează judecători, în Polonia. Totodată, au fost înlocuiţi în funcţie aproape 20% dintre preşedinţii sau vicepreşedinţii instanţelor ordinare, transmit corespondenţii BBC.


Etichete Malgorzata GersdorftermenpensionareLege şi JustiţieCurtea SupremăPolonia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live