Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Victor Gheorghe

4 Martie 2016
Vizualizari: 630
Comentează add

Turneul preşedintelui Consiliului European este consacrat luptei împotriva crizei migranţilor.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, vizită în Turcia Președintele Consiliului European, Donald Tusk, vizită în Turcia - Conține audio

victor-gheorghe

Președintele Consiliului European Donald Tusk se va afla vineri la Istanbul, ultima etapă a turneului său pe ruta Balcanilor de Vest.

Turneul preşedintelui Consiliului European este consacrat luptei împotriva crizei migranţilor. Sau, așa cum declara Donald Tusk, deschiderii unui nou capitol numit „Back to Schengen” (Înapoi la Schengen).

Vorbind despre subiectul discuțiilor cu liderii turci, Tusk spunea că Europa a demonstrat deja că este pregătită să acorde un ajutor financiar substanţial ţărilor aflate în vecinătatea zonelor de război.

El a adăugat că, în acelaşi timp, Uniunea Europeană așteaptă de la partenerii săi să se implice mai mult, o condiţie indispensabilă pentru a evita un dezastru umanitar.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Donald Tusk a început marţi la Viena un turneu de patru zile. Au urmat Ljubljana, Zagreb, Skopje şi Atena. Acum el urmează să se întâlnească la Istanbul cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Acestă întrevedere are loc cu câteva zile înainte de un summit european programat pentru 7 martie la Bruxelles, la care va participa şi Turcia, considerată din ce în ce mai mult cheia pentru rezolvarea crizei migranţilor.

Liderii europeni doresc să obţină de la Ankara o implementare mai rapidă a planului de acţiune UE-Turcia, în cadrul căruia Ankara s-a angajat să stopeze deplasarea migranţilor către Europa, în schimbul unui ajutor financiar şi a unor concesii politice.

Astfel, potrivit unei înțelegeri din noiembrie 2015, Uniunea Europeană s-a angajat să furnizeze resurse suplimentare în valoare de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să facă față numărului mare de refugiați sirieni aflați în prezent în această țară.

Prin punerea în aplicare a planului de acțiune, ambele părți își vor spori cooperarea activă cu privire la migranții care nu au nevoie de protecție internațională.

Este vorba despre împiedicarea deplasării acestora către Turcia și Uniunea Europeană și returnarea lor rapidă în țările de origine. Cele două părți au convenit, de asemenea, să aplice acordul de readmisie începând din iunie 2016. În schimb,

Uniunea Europeană s-a angajat să finalizeze procesul de liberalizare a vizelor, precum și ridicarea cerințelor privind vizele pentru cetățenii turci în spațiul Schengen până în octombrie 2016.

De asemenea, la finele anului trecut, a fost deschis capitolul 17 din procesul de aderare, privind aprofundarea integrării economice cu Turcia.
 


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia EuropeanaPreședintele Consiliului European Donald Tuskturciaistanbulschengenmigranti

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live