Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Președintele Consiliului European, discuții pentru evitarea Brexitului

Președintele Consiliului European, Donald Tusk va discuta cu șefii de stat și de guvern despre planul său prin care urmărește evitarea Brexitului.

Președintele Consiliului European, discuții pentru evitarea Brexitului

Articol de Victor Gheorghe, 13 Februarie 2016, 11:09

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va face săptămâna viitoare un turneu în mai multe capitale europene, între care și București, pentru a susține planul de evitare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Într-un discurs susținut în fața eurodeputaților din Comitetul Regiunilor, Donald Tusk a spus că și-a modificat agenda pentru săptămâna viitoare.

El a spus că va discuta cu șefii de stat și de guvern despre planul său prin care urmărește evitarea Brexitului (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană).

AUDIO:Europa la zi. Euranet Plus.

Printre liderii pe care Tusk îi va întâlni în timpul acestui turneu se numără cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande, premierul grec Alexis Tsipras, președintele român Klaus Iohannis și premierul ceh Bohuslav Sobotka.

Acesta din urmă asigură în prezent președinția Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) care au numeroși cetățeni rezidenți în Marea Britanie și ar putea avea rezerve față de solicitarea Marii Britanii privind limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranți.

Donald tusk și-a exprimat temerea că o eventuală decizie a cetățenilor britanici de ieși din Uniunea Europeană ar putea fi folosită ca model de alți politicieni europeni în atingerea unor obiective egoiste în țările lor.

Pe de altă parte, Tusk s-a arătat încrezător că propunerea sa va primi sprijinul politic necesar la Consiliul European de săptămîna viitoare.

Amintim că Donald Tusk a acceptat condiția Marii Britanii ca un stat membru al Uniunii să poată suspenda acordarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții comunitari nou-veniți, dar numai în cazul unui aflux migrator masiv și cu acceptul Comisiei Europene și al Consiliului European.

Compromisul mai prevede, printre altele, crearea unui așa-numit mecanism al „cartonașului roșu”, prin care parlamentele naționale să poată bloca o inițiativă legislativă a Comisiei Europene, dacă cel puțin 55% din legislativele naționale votează de asemenea împotriva ei, precum și acordarea dreptului statelor ce nu folosesc moneda euro să exprime opinii cu privire la deciziile zonei euro, dar fără să le poată bloca.