Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Gabriel Bassarabescu

11 Martie 2022
Vizualizari: 316
Comentează add

Serviciul de noapte - Interviu cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Preşedintele Parlamentului R. Moldova, despre problema energetică a țării Preşedintele Parlamentului R. Moldova, despre problema energetică a țării - Conține video

gabriel-bassarabescu

Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chişinău. FOTO: radiochisinau.ro

VIDEO: Serviciul de noapte - Interviu cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 martie, ora 00:43) - Serviciul de noapte - Realizator: Gabriel Basarabescu - Avem și în această seară ocazia şi onoarea de a-l avea alături pe al doilea om din Republica Moldova, pe președintele Parlamentului. Seară bună, domnule Igor Grosu!


Igor Grosu: Vă salut şi îmi pare bine să vă revăd!


Realizator: Şi mie la fel. Din păcate însă, iată, contextul în care ne reîntâlnim este unul absolut tragic, iar Republica Moldova este țara care, raportând numărul de refugiați la numărul populației, este poate cea mai greu încercată. Cum vedeți lucrurile, cum gestionați lucrurile?


Igor Grosu: Aveţi dreptate, raportat la suta de mii de locuitori suntem pe primul loc. Facem ce putem mai bine, înțelegem gravitatea momentului și cât de complicată este situația ucrainenilor, în special acum s-a răcit, vă daţi bine seama că aici sunt implicaţii şi consecințe pentru toți, cei care sunt în drum. Am încercat să facem față, am pus la punct un mecanism începând cu hotarul ucrainean şi terminand cu centrele de plasare, ulterior tranzitul spre hotarul cu România pe cale aeriană, pe cale terestră, facem ce putem mai bine. Totodată, nu încetăm să spunem franc și tare comunității internaționale că avem nevoie urgent de ajutor, lucrurile se schimbă de la oră la oră, nu de la zi la zi, de la oră la oră. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă în cadrul negocierilor sau tentativelor de negocieri. Deocamdată nu vedem decâ mici schimbări, coridoare verzi pentru cei care doresc să părăsească oraşele asediate. De acea mare rugăminte către toţi partenerii de dezvoltare, multilateral, bilateral, mobilizare totală, mai puţină birocraţie şi ajutor pentru Republica Moldova. Noi nu suntem, cum să zic ei, bogaţi sau economic dezvoltaţi, de aceea din puţinul nostru oferim. Iată de ce îndrăznim să accentuăm că avem nevoie cât mai repede de ajutor.


Realizator: Aţi avut o vizită la nivel înalt din partea Statelor Unite. Cum s-a concretizat, din punctul de vedere al ajutorului, al susținerii, ale garanțiilor de securitate, care sunt concluziile?


Igor Grosu: Din punct de vedere al ajutorului financiar, a fost făcut un angajament, imediat 18 milioane dolari ajutor imediat, cu promisiunea de a reveni ulterior și de a ne suplini acest ajutor, foarte mult mizăm. Pe dimensiunea securitate energetică am discutat iarăși, venit cu solicitări de ajutor pentru diversificarea surselor de asigurare cu gaze, în special, dar și cu energie electrică, am primit și aici asigurări că vom fi ajutați. Pe dimensiunea cea mai sensibilă, ca să zic aşa, securitate, analizele partenerilor americani ne-au ajutat să înțelegem mai bine situația în regiune. Analizele dânșilor indică că nu sunt careva perspective, să zic, de extindere a conflictului armat pe alt teritoriu sau pe teritoriul nostru, dar pentru moment - haideţi cu mențiunea - pentru moment, pentru că nu dorim să inducem o stare de relaxare și de totală deconectare de la ceea ce se întâmplă în regiune, situația este complicată, suntem la hotarul unei țări invadate, avem un teritoriu secesionist, pe care se află trupe rusești, armată rusească, se află așa-numitele forțe armate ale regimului separatist, avem un depozit de armament de zeci de mii de tone, deci toate locurile astea sigur că ne fac să fim foarte vigilenți, să urmărim atent, dar, repet, pentru moment nu avem indici de escaladare spre vest.

Realizator: Vorbeaţi de problema energetică. Am văzut că și Republica Moldova, asemenea altor țări din jur, încearcă să se decupleze de la sistemele care le legau de Federația Rusă. Care sunt pașii în direcția asta? Ce speranțe aveți pe termen mediu scurt, pentru că pe termen lung probabil e perfect realizabil?


Igor Grosu: Pe termen scurt, dar foarte scurt, din ceea ce am înțeles din discuții cu partenerii occidentali, dacă vorbim de electricitate, noi împreună cu Ucraina am testat cu succes - din nefericire chiar în timpul războiului, la începutul războiului eram în proces de testare - o sincronizare a sistemelor energetice, mă refer la sistemul electric în Republica Moldova, Ucraina, prin decuplare de la Bielorusia-Rusia. A fost un test cu succes, noi am rezistat, ne-am menținut interconexiunea şi acum mingea e pe teritoriul comunității energetice europene. Deci dânşii trebuie să vină cu soluția tehnică și pentru a asigura o interconexiune cu piața europeană de electricitate, în cazul nostru se face prin Ucraina. Noi pe hotarul cu România încă mai avem de lucru, e nevoie de acea interconexiune Isaccea - Vulcănești -Chişinău, care implică investiții, bani sunt alocați, dar avem nevoie de timp pentru a o construi. Pe partea de gaze, aici suntem în căutarea de soluții alternative decât cea furnizată de Gazprom./denisse
Suntem în căutare, sunt soluţii, dar trebuie să le definitivăm şi după aceea să le putem anunţa aşa. /.../ Cât ţine de furnizarea de gaze din partea Gazpromului, pentru moment sunt în regulă, chiar şi-au mărit livrările spre Balcani, iarăşi, nu vrem nici să inducem o doză de super-optimism, dar urmărim cu atenţie, suntem n contact permanent cu partea română, cu partea polonă, cu Comisia Europeană şi ucrainenii, bineînţeles, pentru a gestiona împreună o eventuală situaţie de criză.

Realizator: Domnule preşedinte, plecând de la ideea că în situaţii de criză sunt şi oportunităţi, mă gândesc că poate toată această tensiune va reuşi să grăbească investiţii pe care altfel, în situaţii normale, de pace, să spunem noi aşa, le-am fi făcut în 10-20 de ani, şi plec de la ideea că, iată, cei mai puţin de 20 de ani de linişte pe care România i-a avut la dispoziţie în interbelic au reuşit totuşi să ducă la construirea unor aeroporturi, a unor spitale, a unor clădiri extrem de importante pe treitoriul actual al Republicii Moldova, deci dacă se vrea se poate, toată treaba ţine de hotărâre, deci în perioada regalităţii, într-o perioadă în care bunicii şi străbunicii noştri poate aveau infinit mai puţine surse tehnice, poate că o astfel de situaţie ne va scutura puţin şi ne va face să mişcăm în mod real lucrurile.


Igor Grosu: Categoric. Şocul pe care l-am primit toţi, toţi, absolut, pe toţi ne-a scos din zona de confort şi o să ne mişcăm repede, şi aici nu e vorba de ani, chiar e vorba de luni, pentru că, Doamne ajută, ieşim din această iarnă, dar orizontul, ca să zic aşa, e iarna viitoare, deci nu avem timp de ani de zile. Şi, într-adevăr, atunci când situaţia ne-o impune, lucrurile încep să se mişte foarte repede pentru a veni cu osoluţie. Iar exemplul dat de dvs da, atunci nici tehnologii, nici soluţii tehnice nu erau pe care le avem acum, da. Etapele de birocraţie, lasă, hai că reuşim, lăsăm pe anul viitor nu  mai ţin.


Realizator: Şi orele de muncă, îndrăznesc să spun, pentru că dacă lucrăm cinci, şase ore pe zi şi în rest, de ce nu, şi sâmbăta şi duminica stăm la un păhărel de ceva, nu e bine. Cred că o astfel de situaţie, iată, dădeaţi exemplu această legătură energetică, ar putea fi făcută lucrând 24 de ore din 24.


Igor Grosu: Corect, absolut. Şi în plus, tot ce derivă, mai multă economie în termoizolări, o abordare aşa, mai pragmatică, management riguros. Nu ne putem permite luxul nici să cheltuim enorm să încălzim atmosfera.


Realizator: Absolut.


Igor Grosu: Da, asta trebuie să facem.


Realizator: Domnule preşedinte, mii de mulţumiri. Ştiu că este o situaţie complicată, v-aţi făcut timp şi pentru ascultătorii Radio România Actualităţi. Să dea Domnul să ne întâlnim în situaţii ceva mai relaxate, până una-alta, cu tot sufletul alături de dvs, alături de încercarea prin care noi toţi trecem şi să mişcăm lucrurile mai repede, e loc de aşa ceva şi sunt convins că se poate.


Igor Grosu: Absolut. Mersi foarte mult, mersi! Şi cu mare drag de fiecare dată. Vă aşteptăm şi pe această cale la Chişinău.


Etichete Serviciul de noaptepreşedintele Parlamentului Republicii MoldovaIgor Grosu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live