Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Luni, 26 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Aprilie 2018
Vizualizari: 371
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu o revocă pe Laura Codruţa Kövesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum ceruse ministrul justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis nu o revocă pe Laura Codruţa Kovesi

florin-lepadatu

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu o revocă pe Laura Codruţa Kövesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum ceruse ministrul justiţiei Tudorel Toader.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, şeful statului a explicat că atât avizul negativ dat de CSM solicitării ministrului justiţiei, cât şi motivele înaintate de acesta l-au determinat să decidă că procurorul şef al DNA trebuie să-şi păstreze funcţia.

Reporter Oana Bâlă: "Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost convins de motivele de revocare a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a anunţat că nu va da curs propunerii formulate de către ministrul justiţiei Tudorel Toader.

Şeful statului a primit şi avizul negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi a menţionat că acesta nu poate fi ignorat sau tratat ca un element facultativ, în condiţiile în care, potrivit Constituţiei, CSM este garant al independenţei justiţiei.

Klaus Iohannis: "Unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de ministru ca fiind evaluată.

Unele rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curţii Constituţionale au fost interpretate şi valorificate de ministrul justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor."

Preşedintele României a precizat că i-a trimis ministrului Tudorel Toader un document care cuprinde toate argumentele tehnice de specialitate ce au stat la baza deciziei sale de a nu o revoca pe Laura Codruţa Kövesi de la conducerea DNA."

Imediat după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, ministrul justiţiei Tudorel Toader a reacţionat pe Facebook, precizând că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la acest refuz.

El consideră că şeful statului nu are abilitarea legală şi nici competenţele de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef la DNA.

Potrivit legii, revocarea din funcţie a procurorilor şefi este făcută de către preşedintele ţării, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu. 


Etichete Klaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live