Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

21 Octombrie 2021
Vizualizari: 197
Comentează add

UPDATE: PNL a decis să îl propună premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis pe actualul ministru al apărării, Nicolae Ciucă.

Președintele Iohannis a început consultările cu partidele #updates

oana-bala

FOTO: presidency

UPDATE: Realizator: Cristian Bâcâin - Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, începute în urmă cu o oră, sunt în plină desfășurare, la Palatul Cotroceni.

Primii care au intrat la discuții cu șeful statului au fost liberalii, care au anunțat că îl propun premier pe Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al apărării.


Reporter: Oana Bâlă - După liberali, cei care au intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis au fost reprezentanții Partidului Social Democrat. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, înaintea discuțiilor de la Palatul Cotroceni, că problema pandemiei este urgentă, iar România are nevoie de un guvern stabil, cu o largă susținere parlamentară.


Marcel Ciolacu: Cred că urgența românilor este să discutăm cu preşedintele problema pandemiei. Alegerile anticipate nu se pot ține în acest moment, ținând cont și de pandemie, și de Constituție. Credem în continuare că, după un asemenea eșec al unei guvernări de dreapta, varianta cea mai bună este întoarcerea la români.


Reporter: Președintele Klaus Iohannis așteaptă o abordare pozitivă și constructivă de la toate partidele responsabile și le-a spus social-democraților că românii își doresc ca politicienii să vină cu soluții pentru ieșirea din criză.


Klaus Iohannis: V-am invitat din nou la consultări, pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că, totuși, suntem într-o situație mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat; criza politică nu mai este înțeleasă în niciun fel de români. Și constatarea mea este că în spațiul politic există real dorința de a găsi o soluție și de a încheia această criză.


Reporter: La consultări sunt acum reprezentanții UDMR, care ar accepta să facă parte dintr-un guvern minoritar cu PNL, dacă nu se reface coaliția. USR nu poate susține un guvern minoritar, atât timp cât există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unul program de reforme, iar AUR va merge la consultări cu mandatul că este nevoie de un premier din afara partidelor politice pentru a depăși actuala criză.

----Știrea inițială---

Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, după ce cabinetul propus de Dacian Cioloș nu a obținut ieri votul de încredere al Parlamentului.

Primii care intră la discuții cu șeful statului sunt liberalii, care și-au definitivat în această dimineață mandatul. Redactorul nostru, Oana Bâlă, urmărește subiectul și ne oferă detalii în direct. Bună ziua, Oana, te ascultăm!


Reporter: Bună ziua! Liberalii s-au reunit în această dimineață în Biroul Politic Național, care a decis în unanimitate să îl propună premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis pe actualul ministru al apărării, Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse din PNL, liberalii mai propun un guvern minoritar, format cu UDMR, care ar accepta acest lucru dacă nu se reușește reconstruirea coaliției.

USR așteaptă ca celelalte partide să prezinte propuneri concrete pentru ieșirea din criză. Pentru a depăși actuala situație, PSD propune varianta unei formule guvernamentale, care să organizeze alegeri anticipate, și consideră că România nu poate intra într-o zonă de stabilitate, cu un guvern minoritar.

Și AUR va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul că este nevoie de un premier din afara partidelor politice pentru a depăși actuala criză. Fiecare formațiune politică are la dispoziție câte o jumătate de oră pentru a-și prezenta mandatul în fața președintelui Klaus Iohannis.

(RS)


Etichete psdaurklaus iohanniscotrocenipartidenegocieri,premierpnlusrudmrnicolae ciuca(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live