Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

28 Ianuarie 2022
Vizualizari: 519
Comentează add

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, convorbire cu Vladimir Putin

florin-lepadatu

  Paris. Foto: Daniela Coman

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit, în convorbirea telefonică pe care au avut-o astăzi, că este necesară o reducere a tensiunii în criza din Ucraina şi o continuare a dialogului.

Corespondenta RRA, Daniela Coman, relatează de la Paris: ”Cei doi lideri au vorbit îndelung și și-au propus să continue discuțiile angajate astăzi, precizează comunicatul Președinției franceze, potrivit căruia "dialogul poate fi dificil, dar important este că au fost redeschise canalele de comunicare". Președintele Putin nu a exprimat nicio intenție ofensivă și a spus foarte clar că nu își dorește o confruntare armată în Ucraina. În ceea ce privește redesenarea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, cei doi lideri au fost de acord că Uniunea Europeană nu poate lipsi de la aceste discuții, arată documentul, o precizare necesară după ce în ultima perioadă Putin a negociat doar cu americanii, ignorându-i pe europeni. Președinția franceză își exprimă satisfacția că președintele rus chiar a insistat pe utilitatea reluării negocierilor ruso-ucrainene, moderate de Franța și Germania, în așa-numitul format Normandia, negocieri la care Vladimir Putin refuză să participe de peste doi ani. Pe de altă parte, potrivit comunicatului Moscovei, retransmis de agențiile internaționale de presă, președintele Putin și-a exprimat nemulțumirea că Statele Unite și NATO, alianță din care și Franța face parte, au respins categoric cererile sale referitoare la blocarea aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică sau retragerea forțelor NATO plasate în foste țări comuniste din Europa de Est. Răspunsul lor nu a ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei - i-a spus Putin lui Macron, în convorbirea telefonică de astăzi. Președintele Franței va discuta în această seară la telefon și cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care îi cere de mai multă vreme organizarea unui summit în format Normandia, în care negocierile dintre el și Vladimir Putin să fie moderate de președintele Franței și de cancelarul Germaniei.”

 

Etichete parisfranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live