Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Vineri, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

13 Mai 2016
Vizualizari: 1535
Comentează add

Inagurarea bazei de la Deveselu şi punerea în funcţiune a scutului antirachetă în România sunt dezbătute pe larg în presa din întreaga lume.

Presa internaţională despre inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu

rador

Mai toate agenţiile internaţionale de presă şi televiziunile de ştiri din SUA remarcă declaraţiile făcute ieri de reprezentanţii Pentagonului şi ai Departamentului de Stat american, care au vorbit despre ameninţarea din partea Iranului.  

Revista militară americană "Stars and Stripes" îl citează pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit căruia apărarea antirachetă este un sistem defensiv.

Baza de la Deveselu va fi predată în această vară sub comanda NATO la summitul Alianţei de la Varşovia, adaugă "The Washington Times", în timp de cotidianul bulgar "Dnevnik" aminteşte că românii i-au aşteptat pe americani câteva decenii şi acum sunt fericiţi să îi întâmpine.     

România şi Polonia văd un beneficiu în găzduirea armamentului greu strategic, mai ales după intervenţia Rusiei în Ucraina - notează şi britanicii de la "The Guardian". "A fost zgândărit 'Ursul. Deşi şeful NATO a încercat să convingă Moscova cea neîncrezătoare că scutul nu vizează Rusia" - constată "The Atlantic".  

Time" reţine declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că România doreşte ca NATO să aibă o prezenţă navală permanentă în Marea Neagră şi a cerut o securitate sporită pentru membrii NATO din sud şi est. 

Noul sistem radar din România este o piatră de hotar esenţială în realizarea unui sistem european de apărare antirachetă operaţional, crede "The Wall Street Journal", care nu uită de faptul că nu toţi aliaţii occidentali au fost entuziasmaţi de scutul antirachetă. 

În timp ce ţările din Europa de Est consideră apărarea antirachetă ca pe un angajament de apărare al SUA, unele ţări din vestul şi sudul Europei cred că sistemul complică relaţiile cu Rusia - subliniază "The Wall Street Journal".  

La rândul ei, agenţia rusă de ştiri Ria Novosti pune accentul pe reacţia Moscovei, care spune că va trece la contramăsuri. 

Rusia ar putea să răspundă Statelor Unite, reiterează şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de "Izvestia".

Asigurările date de NATO şi SUA nu vor impresiona Moscova, scrie la rândul său "The Moscow Times".


Etichete Presa internaţională despre inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselurevista presei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live