Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Decembrie 2020
Vizualizari: 823
Comentează add

Cum ne pregătim spiritual pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului în plină pandemie de COVID-19 a fost tema ediției Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Preotul C.Burlacu: Biserica este ca un spital care tămăduiește sufletul  Preotul C.Burlacu: Biserica este ca un spital care tămăduiește sufletul  - Conține video

luminita-voinea

 

Doar câteva zile ne mai despart de Crăciun, sfânta și marea sărbătoare a creștinătății. O zi cu importante semnificații pentru toți creștinii, o zi de sărbătoare, care deschide seria de 12 zile sacre de la cumpăna dintre ani!
 
În următoarele zile, în sate şi oraşe începe colindatul, formă străveche de vestire a Naşterii Mântuitorului Iisus. 
 
Conform tradiției, copiii merg în ajunul Crăciunului la colindat: “Steaua”, “Craii”, “Viflaimul” sunt doar câteva dintre cântecele dedicate sărbătorii. Copiii merg la rude şi vecini, vestind prin cântecele lor naşterea Pruncului Iisus. Cele mai frecvente cântece au conţinut religios: “Trei păstori se întâlniră”, “O, ce veste minunată” sau “Steaua sus răsare”. 
 
Este un timp al bucuriei spirituale, care ne pregătește pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului, Crăciunul. 
 
Din păcate, această mare sărbătoare ne găsește sub semnul normelor de distanțare fizică, dar hrana spirituală, hrana sufletului ne poate aduce echilibrul sărbătorilor.  
 
“Le-am spus credincioșilor mei și le-am transmis acest gând al bisericii, de a rămâne distanțați dar nu izolați. De a încerca să găsim înăuntrul nostru resurse de a ne bucura de timpul petrecut în familie. Trebuie să fie și o perioadă de meditație pentru viața noastră.Trebuie să găsim răspunsurile, iar dacă nu le găsim, să ne îndreptămn către duhovnic. Biserica este un spital care tămăduiește sufletul nostru”, spune prof.dr.  Costel Burlacu,  preot paroh al Parohiei Brâncuşi “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului” și profesor la Seminarul Teologic din București.
 
Părintele adresează un îndemn la dragoste, iubire și iertare, repere ale sărbătorii Crăciunului.
 
“Este o perioadă de pregătire pentru primirea pruncului Hristos în cămara sufletelor noastre. Să încercăm să fim mai buni, azi mai buni decât ieri, mâine mai buni decât astăzi. Îndemnul pentru ascultători este de a se pregăti duhovnicește pentru sărbătoare, nu numai material. Este îndemnul dragostei,  al iubirii și al iertării prin taina spovedaniei. Să-i dăm sufletului ceea ce-i trebuie: hrana duhovnicească“. 
 
Pentru tămăduirea sufletului, fiecare dintre noi poate amenaja un spațiu în casă unde să se roage, iar duminica își poate găsi “balsamul sufletesc” la slujba de la biserică.

“Să pregătim sărbătorile nu numai din punct de vedere culinar, ci și sufletește. Ca atunci când mergem la medic să primim un tratament, ar fi important ca și sufletulu să-i dăm hrana necesară, tămăduirea necesară, care poate veni, în primul rând, prin rugăciune particulară. Fiecare dintre noi să avem un  colț al nostru unde să căutăm să vorbim cu Dumnezeu, prin rugăciune. În al doilea rând, dacă fiecare zi este o zi grea, ziua de duminică să fie o zi a sufletului. Și de dimineață putem să rupem din problemele cotidiene și să mergem să ne rugăm și în biserică, iar prin citirea Scripturii găsim acel “balsam sufletesc” de care avem nevoie în această perioadă. Pentru că Sărbătorile Crăciunului trebuie să fie o bucurie și cum să ne bucurăm dacă avem sufletul întristat? ”.
 
Preotul  paroh al Parohiei Brâncuşi “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului”, Costel Burlacu,  spune că anul acesta slujba de Crăciun se va desfășura în condiții speciale, cu păstrarea regulilor impuse de autorități, fiind o perioadă de încercare atât pentru slujitorii bisericii, cât și pentru credincioși.
 
“Anul acesta va fi un an mai greu, cu restricții. Dacă în fiecare an,Sărbătoarea Crăiunului o petreceam la biserică, așteptându-l în biserica pe Moș Crăciun , anul acesta va fi un an mai greu pentru că nu vom putea să-i cerem Moșului să vină la slujbă, ci îl vom ruga să lase darurile în biserică și să le oferim copiilor care vin.  Nădăjduim că toți cei care vin în  prima zi de Crăciun la biserică să se bucure de o slujbă frumoasă și să primească daruri toți copiii participanți, așa cum facem în fiecare an la această biserică. Ne bucurăm de un număr mare de copii si nădăjduim ca bucuria colindelor să pătrundă în sufletul tuturor celor prezenți și acești minuntați copii care vin să se bucure și ei de daruri”.
 
De asemenea, preoții din Parohia Brâncuși, dar și cei din parohiile sectorului 6,  vor ajuta familiile nevoiașe cu obiecte de îmbrăcăminte, alimente și dulciuri pentru masa de Crăciun. 
 
“În această perioadă dinaintea Crăciunului, la nivelul parohiei,  fiecare  preot slujitor cercetează familiile cu mulți copii și pe toți cei săraci. Trebuie să-i bucurăm pe toți cei care nu au, să mergem în casele lor și să le ducem, astfel încât și pentru ei Sărbătoarea Crăciunului să fie o sărbătoatre în care bucuria să domine. Încercăm să fim alături cu pachete cu alimente și cu tot ceea ce este necesar ca aceste sărbători de iarnă să fie cu bucurie și pentru cei care nu au. De asemenea, toți cei înscriși la birourile de asistență socială vor primi tot ce e necesar pentru ca și ei să se bucure de Crăciun”. 
 
Programe sociale ale Parohiei Brâncuși
 
Preoții Parohiei Brâncuși derulează mai multe programe sociale, atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru copiii din Valea Plopului, acolo unde părintele Nicolae a adoptat 400 de copii de care are grijă. 
 
“La nivelul parohiei,  suntem aproape de familiile nevoiașe și avem un grup de coordonare a proiectelor sociale. Derulăm un proiect numit ‘Cămara samarineanului milostiv’, prin care credincioșii care au posibilitatea aduc haine, alimente, iar noi le oferim familiilor nevoiașe din parohia noastră. În această  perioadă, vom merge și la Valea Plopului pentru că, împreună cu Asociația Brâncuși, avem o acțiune socială pe care am realizat-o împreună cu cu credincioșii noștri. Parohia Brâncuși contribuie și la oferirea unei mese calde pentru o cantină din sectorul 6, dar este implicată și în programul de meditații sau after school pentru copiii nevoiași“, spune părintele Burlacu. 
 
Un proiect foarte ambițios pentru la anul este ‘Banca de Alimente’, realizat în colaborare cu Consiliul Local al Primăriei sector 6, prin care se vor construi un depozit de alimente și o cantină de peste 100 de locuri pentru credincioșii acestui sector aflați în nevoie. 

Să găsim timp să-i bucurăm pe cei de lângă noi
 
Preotul  paroh al Parohiei Brâncuşi “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului” , Costel Burlacu,  ne sfătuiește să rămânem optimiști în această grea perioadă de încercare și să avem speranța că orice încercare ascunde în ea și o reușită.

“Ca să rămânem optimiști trebuie să le primim pe toate așa cum ni le dă Dumneazeu: să fim demni și cu fruntea sus. Fiecare încercare are cu sine și răspunsul cuvenit și de ce nu,  fiecare încercare ne poate face mai buni, mai tari și mai încrezători. Optimismul trebuie să fie și această speranță a unei zile mai bune, în aceste momente multe semne de întrebare trebuie să vină pentru noi ca un  gând că orice încercare are și o reușită”. 
 
Important în această perioadă este să avem credință, să găsim timp să-i bucurăm pe cei din jur și vom primi și noi, la rândul nostru, din iubirea pe care o dăruim celor din jur. 
 
“Cel mai important lucru este să avem nădejde că Dumnezeu ne încearcă dar nu le lasă! In această perioadă, ni se dă timp de meditație să vedem care sunt darurile pe care ni le-a oferit nouă Dumnezeu. Ce ar trebui să facem? Trebuie să avem pace sufletească și liniște  să găsim răspunsurile prin împlinirea datoriilor noastre de fiecare zi, cu multă responsabilitate. Să găsim timp să bucurăm pe cei de lângă noi, să găsim timp să arătăm dragoste celor de lângă noi și să dăruim din timpul nostru semenilor noștri. Apoi vom primi și noi, la rândul nostru“, conchide preotul paroh al Parohiei Brâncuşi “Sfântul Ioan Rusul și Acoperământul Maicii Domnului” , Costel Burlacu.
 
Serviciul de nopapte cu Maria Țoghină, ediția din 21/22 decembrie poate fi urmărită în link-urile de mai jos: 

https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos
 
https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos

Etichete Crăciunsărbătoare CrăciunuluipandemierugăciuneIIsusBisericăParohia Brâncuși

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live