Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premiile Regiostars, ediţia 2016

Comisarul european Corina Creţu a anunţat deschiderea competiţiei pentru premiile Regiostars, ediţia 2016.

Premiile Regiostars, ediţia 2016

Articol de Costin Grigore, 25 Februarie 2016, 09:00

Comisarul european Corina Creţu a anunţat deschiderea competiţiei pentru premiile Regiostars, ediţia 2016, care recompensează cele mai de succes proiecte realizate cu ajutorul fondurilor de dezvoltare regională.

Termenul limită de încriere este 15 aprilie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la 11 octombrie.

Este pentru al 9 –lea an consecutiv când se organizează această competiţie care scoate la lumină cele mai inspirate şi inovatoare proiecte realizate în cadrul politicii de coeziune.

Vor fi acordate cinci trofee REGIOSTARS, pentru proiectele care creează noi oportunităţi de creştere economică, şi pentru cele care promovează refolosirea resurselor, în ceea ce deja se numeşte economie circulară.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Alte categorii vor recompensa proiectele de dezvoltare urbană, pe cele care promovează incluziunea socială şi administraţiile locale care au dovedit că pot gestiona eficient fondurile europene.

Candidaturile pot fi depuse online pe site-ul Comisiei Europene la secţiunea politică regională.

Caştigătorii vor deveni adevăraţi ambasadori ai politicii regionale a Uniunii Europene, spunea comisarul Corina Creţu.

"Sunt proiecte model în ceea ce priveşte creşterea IMM-rilor, eficienţa energetică, incluziunea socială şi dezvoltarea urbană şi toate urmăresc îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor (...) Dar mai presus de toate, aceste proiecte simbolizează Uniunea Europeană pe care ne-o dorim pentru mâine şi la construirea căreia ajutăm prin politicile noastre".

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu la finalul ediţiei 2015 a premiilor Regiostars.

Anul trecut s-au înscris în această competiţie 143 de proiecte , au ajuns in finală 17, dintre care au fost selectate doar patru învingătoare.

Unul dintre acestea a fost realizat în Andaluzia, Spania.

Este un program de renovare energetică a clădirilor şi de reabilitarea zonelor urbane. A realizat deja economii de energie echivalente cu 26 de mii de tone de petrol.

Cu o finanţare de peste 50 de milioane de euro proiectul este şi un impuls pentru sectorul construcţiilor şi ar urma să creze mii de locuri de muncă în continuare.

Un alt proiect premiant se numeşte “Îndreptaţi spre şcoală”.

Astfel 50 de mii de elevi italieni, din medii defavorizate, au primit consiliere, orientare şcolară şi asistenţă socială.

Iar rezultatele s-au văzut în reducerea semnificativă a abandonului şcolar de la peste 30 de procente la mai puţin de 20 la sută.