Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Cultural

26 Martie 2020
Vizualizari: 725
Comentează add

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pe calea undelor, pentru prima dată în istoria lor de 20 de ani.

Premiile Radio România Cultural, acordate în emisiunea GPS Cultural

radio-romania-cultural

Foto: RRC.

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pe calea undelor, pentru prima dată în istoria lor de 20 de ani. Luni, 30 martie, de la ora 17:00, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, Anca Mateescu și Luana Pleșea, alături de membri ai juriului Galei RRC care trebuia să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, vor anunța câștigătorii acestor distincții, oferite ca răsplată pentru întreaga activitate unor personalități marcante sau prilejuite de alte momente sau realizări cu semnificații aparte.

Se cunosc deja câștigătorii celor patru Premii Speciale:

Premiul de Excelență - coregrafa Miriam Răducanu;

Premiul Radio România Cultural 20 - Editura Humanitas;

Premiul Lux Mundi - compozitorul Eugen Doga;

Premiul Celebrându-l pe Beethoven - pianista Adela Liculescu.

Nominalizările la cele opt categorii sunt:

Nominalizările la categoria Proză sunt: Lavinia Braniște, pentru cartea Sonia ridică mâna, editura Polirom; Ioana Nicolaie, pentru Cartea Reghinei, editura Humanitas; Diana Bădica, pentru volumul Părinți, apărut la editura Polirom.

La categoria Poezie: Angela Marcovici, pentru volumul Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă, editura frACTalia; Dan Sociu, pentru cartea Uau, apărută la Editura Polirom; Emilian Galaicu-Păun, pentru volumul A(II) Rh+eu / Apa.3D, editura Cartier.

Pentru categoria Teatru: regizoarea Gianina Cărbunariu, pentru un proiect managerial vizionar și pentru Frontal, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; actorul Marius Manole, pentru rolul Richard din spectacolul Richard al III-lea de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra din București și pentru rolul Andrei Prozorov, în spectacolul Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național din București; Eugen Jebeleanu și echipa spectacolului Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, o coproducție ARCUB - Compagnie des Ogres, în cadrul Sezonului România-Franța.

La categoria Film au fost nominalizate producțiile: Timebox de Nora Agapi; Touch Me Not de Adina Pintilie; Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian.

Nominalizările categoriei Arte Vizuale sunt: artista Marilena Preda Sânc pentru expoziția Subjective (De)constructions; sculptorul Cătălin Bădărău pentru expoziția personală See, I have engraved you on the palms of my hands, your walls are ever before me; curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului, pentru expoziția 24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971.

La categoria Știință nominalizările sunt: Ciprian Ciuclea - artist multimedia, pentru lucrările Singularitatea aproximativă, Remote proximity și Focar de incendiu ca rezultat al cercetării la limita între artă și știință; Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei; Claudiu Tănăselia - pentru blogul www.parsec.ro, dedicat informațiilor despre activitatea de explorare a spațiului cosmic.

La categoria Muzică: Elena Mândru, pentru albumul Folkloric moods; Robin and The Backstabbers, pentru lansarea albumului alternativ Vladivostock, a treia parte a trilogiei, Bucovina overdrive; Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru activitatea artistică foarte consistentă din 2019.

La categoria Educație nominalizările sunt: Asociaţia ROI din județul Prahova pentru lansarea hărții şcolilor care au început transformarea educaţiei în România - școlile Zburd; Proiectul EDUPOL, o cercetare națională și dezbateri publice despre utilizarea noilor tehnologii în școli; Asociația Telefonul Copilului, pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Radu Croitoru - manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica - redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru - realizator Radio România Cultural.

(RS)

rrc


Etichete Premiile Radio România Culturalgps cultural(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live