Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul Viorica Dăncilă, în direct la Apel matinal

Premierul Viorica Dăncilă, în direct la Apel matinal
Premierul Viorica Dăncilă. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 10 Ianuarie 2019, 09:04

AUDIO:



RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 ianuarie, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal"

Realizator Cătălin Cîrnu - Suntem într-o zi de joi 10 ianuarie 2019, când vom avea un prim test european pentru România. Vorbim despre o premieră pentru ţara noastră, care a preluat, pentru prima dată, evident, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o poziţie pe care o va ocupa timp de jumătate de an. Primul eveniment major, să îi spunem, este vizita de două zile a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Colegiului Comisarilor, aflaţi astăzi şi mâine la Bucureşti. În 30 ianuarie, de exemplu, va avea loc reuniunea miniştrilor apărării din statele membre, dar mai multe amănunte aflăm chiar acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", premierul României, Viorica Dăncilă. Bună dimineaţa, doamnă!

Viorica Dăncilă: Bună dimineaţa!

Realizator: Este o zi plină astăzi, cu siguranţă, şi aş vrea să ştiu care sunt marile proiecte ale ţării noastre, ale României, pentru acest mandat la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Viorica Dăncilă: Aşa cum aţi spus, suntem la primul astfel de exercţiu, într-un context atipic, procedura legislativă va fi mai scurtă, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care aşteaptă a fi finalizate sau în care să reuşim măcar un progres solid creează o presiune mare asupra preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Există voinţă politică din partea instituţiilor europene şi, cu siguranţă, şi din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare posibile până la sfârşitul acestui ciclu legislativ, pentru că nu trebuie să uităm că România încheie Agenda strategică 2014-2019. Un dosar complex şi foarte important, cu relevanţă pentru continuitatea şi viitorul politicilor Uniunii Europene este, cu siguranţă, Cadrul Financiar Multianual, dosar în care ne propunem să avansăm cât mai mult posibil în spiritul mandatului Consiliului European din iarnă din 2018. Dincolo de temele existente, nu poate fi exclus să apară şi alte teme, aşa-numitele situaţii de criză, la care bineînţeles că vom fi solicitaţi să reacţionăm. Aceste situaţii pun la încercare orice preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, fie ea stat nou sau stat vechi. Sper să avem o prestaţie profesionistă, pragmatică şi, bineînţeles, ghidată de consens indiferent de tema care ar apărea sau ar fi pe masa negocierilor pe care le vom gestiona.

Realizator: Apropo de Cadrul Financiar Multianual, de care aţi amintit, le reamintesc şi eu ascultătorilor, unde se planifică, practic, toate cheltuielile Uniunii Europene, credeţi că poate fi obţinut în această perioadă în care vom deţine preşedinţia un acord politic?
Viorica Dăncilă: Nu, Nu. Avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o dirijare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru.

Realizator: Sunt multe repere importante pe agendă, dar din punctul dvs de vedere, care este cel mai dificil dosar al următoarelor şase luni.
Viorica Dăncilă: Cu siguranţă cadrul financiar multianual, pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar, de modul în care vom obţine un acord pe acest cadru vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiţionale - şi mă refer la Politica Agricolă Comună sau politica de coeziune - fie că ne referim la migraţie, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă şi ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm cadrul financiar multianual. Bineînţeles că avem şi alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns - mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit - dosare foarte importante, care va trebui să avem un consens în rândul statelor membre.

Realizator: Şi cu siguranţă ne gândim şi la românii care se află şi lucrează în Marea Britanie, apropo de Brexit, cum pot fi protejaţi, spre exemplu?
Viorica Dăncilă: Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că vom limita consecinţele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE şi premierul Theresa May, care reprezintă un compromis echitabil şi echilibrat. Acordul obţinut va asigura certitudinea juridică, atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru cetăţeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care se bucură şi în prezent. Prioritatea Uniunii în aceste negocieri a fost protejarea drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv bineînţeles a celor români, care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. Consider că şi în perioada următoare cetăţenii trebuie să rămână prioritatea noastră, iar scopul nostru trebuie să fie acela ca indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile să minimizăm pe cât posibil efectele negative care ar putea afecta vieţile acestora.
De asemenea, trebuie să sprijinim eforturile Comisiei Europene, ale negociatorului-şef şi ale celorlalte instituţii europene pentru a asigura cadrul instituţional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare. Cred că menţinerea unităţii statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul Uniunii Europene rămâne un obiectiv major în acest dosar şi, în acest sens, vom crea cadrul adecvat pentru facilitarea dialogului între statele membre UE 27, de data aceasta, privind calea de urmat în perioada următoare. Să revenim la cetăţeni, subliniez importanţa deosebită pe care România o acordă chestiunii mobilităţii, în particular în ceea ce priveşte respectarea principiilor reciprocităţii şi nediscriminării între statele membre.

Realizator: Vă rog.
Viorica Dăncilă: În acest context, discuţiile privind relaţiile viitoare Uniunea Europeană - Marea Britanie, România va susţine o abordare cât mai ambiţioasă în cooperarea viitoare în acest domeniu, în special în ceea ce priveşte continuare aplicării principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială. Sunt convinsă că acest aspect ar fi atât în beneficiul cetăţenilor europeni din Marea Britanie, dar şi a celor britanici stabiliţi în statele membre din Uniunea Europeană.

Realizator: Evident, ne gândim şi la britanicii care trăiesc şi muncesc în România. Vorbeaţi de dosare dificile - atâtea întrebări îmi vin acum în mine -, dar aş vrea să îmi spuneţi două vorbe despre migraţie. Credeţi că se va putea obţine un consens la nivelul statelor membre ale UE?
Viorica Dăncilă: Migraţia este un dosar extrem de dificil şi controversat, cu mai multe dimensiuni şi arii de acţiune. Acest dosar a fost dominat în ultimii ani, a dominat, pot să spun, în ultimii ani agenda europeană şi reflectă în acelaşi timp şi una dintre preocupările majore ale cetăţenilor europeni. Noi suntem pe deplin conştienţi de importanţa pe care statele membre şi toate instituţiile europene o acordă acestei problematici, precum şi de gradul sporit de atenţie acordat subiectului în mediul public european. După cum a dovedit-o şi experienţa preşedinţiilor anterioare, nu este deloc un subiect facil şi lipsit de incertitudine.Pot să vă spun că vom face tot posibilul pentru a încerca să avansăm în direcţia unei viziuni comune privind sistemul european comun de azil. Vom continua să susţinem din această nouă postură de preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene demersurile şi instrumentele vizând o abordare cuprinzătoare a fenomenului, prin continuarea iniţiativelor de cooperare pe dimensiunea externă, în dialogul cu statele terţe de origine şi de tranzit, prin susţinerea fermă a eforturilor de consolidare a frontierelor externe, dar şi prin continuarea eforturilor în plan intern, în direcţia unor soluţii echilibrate, care să satisfacă diferenţele de viziune şi aşteptările statelor membre. Aşa cum aţi spus, este un dosar extrem de dificil, dar sperăm să obţinem un consens în cadrul acestui dosar.

Realizator: Sunt sigur că aveţi şi alte teme pe agenda zilei de azi, pe agenda zilei de mâine, pe care le veţi aborda la Bucureşti, cu preşedintele Comisiei Europene şi cu reprezentanţii acesteia. Ne reamintim, până la urmă, trăim un moment istoric pentru noi toţi, România, dacă nu greşesc, va mai prelua peste 14 ani preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, când, sigur, atunci nu ne vom mai confrunta măcar cu dosarul Brexit. Vă mulţumesc pentru toate aceste pecizări, pentru toate aceste informaţii! Vă doresc o zi bună, căci zi plină veţi avea cu siguranţă!
Viorica Dăncilă: Mulţumesc!

Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte
România 18 Aprilie 2024, 22:33

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte

Comisia de anchetă a spitalului Sfântul Pantelimon a constatat că toate protocoalele şi procedurile terapeutice au fost...

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte
La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri