Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

12 Decembrie 2018
Vizualizari: 310
Comentează add

Parlamentarii români vor asista la prezentarea programului viitoarei preşedinţii a României la Consiliul UE

Premierul Viorica Dăncilă, discurs în parlament Premierul Viorica Dăncilă, discurs în parlament - Conține video

petruta-obrejan

VIDEO: Discurs.

Deputaţii şi senatorii vor asista în plen, la prezentarea programului viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene, care va începe de la 1 ianuarie.

Cele şase luni de mandat se vor desfăşura sub mottoul "coeziunea, o valoare comună europeană".

Pentru detalii suntem acum în direct cu colega noastră, Petruţa Obrejan:


Premierul Viorica Dăncilă va veni aici, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta programul viitoarei preşedinţii româneşti la Consiliul UE.

Şase luni care nu vor fi deloc uşoare şi în care România va trebui să fie activă, responsabilă şi concentrată pe priorităţile agendei sale.

Astfel, după Brexit, următoarea prioritate a ţării noastre va fi adoptarea cadrului financiar multianual, unde România va trebui să echilibreze promovarea intereselor naţionale, fiind tototdată un moderator neutru.

Golul lăsat în bugetul Uniunii Europene, prin ieşirea Marii Britanii, este greu de estimat, practic statele membre vor trebui să decidă direcţia pe care UE o va lua în următorii ani şi implicit dacă se vor mări contribuţiile naţionale sau se vor reduce din cheltuieli. Sau va fi o formulă combinată.

De asemenea, pe perioada celor şase luni, România trebuie să vină cu proiecte inovative, cu măsuri sustenabile de creştere economică şi să respecte deficitul bugetar sub 3%.

Desigur că pe lângă priorităţile principale există şi priorităţi secundare adică subiecte europene, care pot fi discutate în formaţiunile Consiliului, de reprezentanţii României, şi care pot fi promovate prin forumuri sau alte evenimente, cum ar fi energia verde, menţinerea UE unite sau o Europă creativă şi antreprenorială.

Miniştrii au discutat deja priorităţile mandatului românesc cu comisarii europeni, cu preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European, dar şi cu preşedinţii Parlamentului European. de altfel, la începutul  preşedinţiei, România trebuie să-şi prezinte programul în sesiunea plenară de la Strasbourg, a Parlamentului European, acesta fiind practic documentul ce va fi făcut public, chiar peste o oră, de şeful executivului, Viorica Dăncilă, şi care va fi centrat pe patru piloni: o Europă a convergenţei, a siguranţei, o Europă actor global şi desigur o Europa a valorilor comune.


Etichete prezentarea programului viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene,virica dancilapremier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live