Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

25 Mai 2018
Vizualizari: 1184
Comentează add

Şefa guvernului român a fost primită de omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, iar miniştrii care o însoţesc au, la rândul lor, întâlniri bilaterale.

Premierul Viorica Dăncilă a început o vizită oficială la Varşovia

petruta-obrejan

Foto: Petruta Obrejan.

Premierul Viorica Dăncilă a început, în această dimineaţă, o vizită oficială la Varşovia, pentru a participa la primele consultări interguvernamentale româno-polone din istoria relaţiei bilaterale.

Şefa guvernului român a fost primită de omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, iar miniştrii care o însoţesc au, la rândul lor, întâlniri bilaterale.

La aproape un secol de relaţii bilaterale, caracterizate de un dinamism deosebit şi de o cooperare excelentă, inclusiv în cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, România şi Polonia organizează, astăzi, la Varşovia, prima şedinţă de guvern comună.

Consultările celor doi premieri, Viorica Dăncilă şi Mateusz Morawiecki, şi ale delegaţiilor au loc în contextul în care cele două state celebrează în acest an centenarele naţionale: Marea Unire şi, respectiv, redobândirea independeţei. Ele reflectă, totodată, şi nivelul foarte bun al cooperării româno-poloneze, bazată pe parteneriatul strategic semnat în urmă cu nouă ani.

Şi evoluţia relaţiilor economice bilaterale este una ascendentă. Astfel, schimburile comerciale între cele două state au crescut constant în ultimii ani, iar la finalul anului trecut în România erau înregistrate peste 1.000 de companii poloneze cu un capital social de aproximativ 415 milioane euro.

La şedinţă interguvernamentală de astăzi, alături de premierul Viorica Dăncilă, se află mai mulţi membri ai cabinetului de la Bucureşti, printre care vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, miniştii de externe, interne, apărare, turism şi ministrul agriculturii.

Finalul şedinţei va fi marcat prin semnarea unui acord bilateral privind regimul juridic al mormintelor militarilor români şi polonezi aflate pe teritoriul celor două state, dar şi de declaraţii comune de presă ale premierilor Viorica Dăncilă şi Mateusz Morawiecki.


Etichete PremierViorica Dăncilăvizită oficială la VarşoviapoloniaMateusz Morawiecki

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live