Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Octombrie 2013
Vizualizari: 1816
Comentează add

Tema discuţiilor a fost parteneriatul strategic, politic şi militar şi liberalizarea vizelor pentru români, subiect care va fi discutat şi miercuri, cu congresmanii americani.

Premierul Victor Ponta, întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden Premierul Victor Ponta, întâlnire cu vicepreşedintele Joe Biden - Conține video

radiojurnal

Premierul Victor Ponta, întâlnire cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Foto: gov.ro.

Prim-ministrul Victor Ponta s-a întâlnit, la Casa Albă, cu vicepreşedintele american Joe Biden.

Tema discuţiilor a fost parteneriatul strategic, politic şi militar şi liberalizarea vizelor pentru români, subiect care va fi discutat oricum şi mâine, la întâlnirile cu congresmanii americani.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, numai România, Polonia, Bulgaria, Croaţia şi Cipru mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite.

Premierul Victor Ponta a avut şi o întrevedere cu preşedintele Băncii Mondiale. Jim Yong Kim.

Temele principale sunt legate de cooperarea în zona politică şi militară, sistemul antirachetă, utilizarea bazei de la Kogălniceanu, prezenţa României în cadrul forţelor de menţinere a păcii în Afganistan şi pe alte teatre de operaţiuni în programele de colaborare aflate pe agenda discuţiilor.

VIDEO: Primirea prim ministrului Victor Ponta la Casa Albă. Sursa: Ani Sandu.

Din punct de vedere politic, a fost analizată coordonarea pe problemele regionale din zona Mării Negre sau Orientul Apropiat.

Premierul Victor Ponta preciza înaintea acestei primiri, la Casa Albă, că este extrem de important strategic ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor acestei relaţii speciale şi parteneriatului strategic cu SUA.

Programul de liberalizare a vizelor, discutat

Şeful executivului susţine că trebuie făcut şi pasul următor în zona cooperării economice şi, nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte includerea României în programul de liberalizare a regimului vizelor.

Primul ministru va face lobby pentru modificarea legislaţiei americane în acest sens atât în cadrul discuţiilor de astăzi de la Casa Albă, cât şi în discuţiile de mâine cu reprezentanţii Congresului.

Trebuie să spunem că au trecut 10 ani de la ultima vizită a unui prim-ministru român la Casa Albă şi patru ani de la vizita la Palatul Cotroceni a vicepreşedintelui american Joe Biden.

Obiectivul autorităţilor de la Bucureşti este ca aceste relaţii să devină mai strânse, iar întâlnirile să fie la intervale de timp mult mai mici, pentru o îmbunătăţire a acestui parteneriat.

Înainte de această primire la Casa Albă, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Băncii Mondiale şi cu conducerea General Electric, însă, datorită programului încărcat, nu am primit deocamdată mai multe informaţii despre concluziile acestor întâlniri.


Etichete Victor PontaJoe BidenSUAantirachetăGeneral ElectricBanca MondialăJim Yong KimCasa Albăvize

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live