Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

29 Septembrie 2017
Vizualizari: 734
Comentează add

Premierul Viktor Orban a afirmat că nu i se pare nimic în neregulă în ce privește protestele locuitorilor din satul Ocseny împotriva cazării copiilor de imigraţi în regiune.

Premierul Ungariei susţine un sat care nu doreşte să primească refugiaţi

radu-dobritoiu

Premierul Ungariei a avut o nouă declaraţie prin care susţine poziţia de neacceptare a refugiaţilor. Viktor Orban a afirmat că nu i se pare nimic în neregulă în ce privește protestele locuitorilor din satul Ocseny, din sudul țării, împotriva cazării în regiunea lor a unor copii de imigranți. Premierul Ungariei a argumentat că ungurilor 'li s-au spus atâtea minciuni legate de migrație' încât este de înțeles ca localnicii să fie suspicioși, transmite MTI.

Pe 8 septembrie, într-un interviu pentru Radio Kossuth, premierul Viktor Orbán a spus că Ungaria nu se va transforma într-o ţară de imigranţi. În opinia premierului ungar, trebuie să se evite adoptarea oricărui mecanism permanent care ar înlocui schema de repartizare temporară a solicitanţilor de azil între ţările membre ale Uniunii.

Ungurii "nu vor să accepte migranți în țara lor sau în satul lor", a subliniat premierul ungar în fața presei, înaintea Summitului digital al Uniunii Europene de la Tallinn. El a mai explicat că "ungurilor le plac copiii", "dar dat fiind că au fost mințiți de atâtea ori, dacă li se spune că vor veni doar niște copii, ei vor răspunde: 'mai întâi copiii, apoi părinții, apoi reunificarea familiei și am dat de belea' ". Locuitorii din Ocseny au dreptul să-și exprime părerea în această problemă, a mai insistat Viktor Orban.

Revolta din Ocseny a dus la demisia primarului localității, Janos Fulop, care a declarat miercuri seara, anunțându-și plecarea, că nu vrea să "contribuie la escaladarea tensiunilor". Protestele din așezarea cu 2000 de locuitori aflată la circa 130 km de Budapesta au avut la origine un acord încheiat între un ONG și o pensiune locală care a acceptat să găzduiască două familii de refugiați, pentru un "scurt sejur de vacanță". Tensiunile au culminat luni, la o reuniune a localnicilor la care s-au "făcut auzite toate prejudecățile împotriva străinilor transmise de guvernul ungar", a declarat pentru AFP directorul ONG-ului Migration Aid, Andras Siewert.

Potrivit acestuia, participanții la reuniune s-au plâns, între altele, referitor la refugiați că "mai întâi vin zece, pe urmă 100; mai întâi vor să vină doar în vacanță, pe urmă vor să se instaleze pe viață aici", sau "m-am întors din Germania fiindcă mi-era frică să ies pe stradă, peste tot sunt musulmani! Aici în sat cel puțin sunt printre ai mei".

Primarul din Ocseny, care potrivit site-ului Index a calificat reuniunea respectivă drept "inacceptabilă", și-a exprimat de asemenea îngrijorarea din cauza atacurilor împotriva sa de pe rețelele sociale. Pneurile de la mașina proprietarului pensiunii au fost sparte, iar proprietarul a primit amenințări cu moartea, a mai relatat Siewert. Acesta s-a declarat totuși optimist, afirmând, citat de AFP, că a primit deja numeroase alte oferte pentru găzduirea refugiaților.


Etichete Ungaria refugiatiViktor Orbanpoziţie Budapesta refugiaţiCotă refugiaţi Ungaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live