Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

19 Februarie 2018
Vizualizari: 840
Comentează add

Premierul Viktor Orbán va discuta cu omologul său, Boiko Borisov, despre criza migranţilor, proiectele din energie, viitorul Uniunii Europene

Premierul ungar, Viktor Orbán, este aşteptat astăzi, la Sofia

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

   

Cu interes deosebit este aşteptată vizita la Sofia a premierului ungar. Supus unor puternice presiuni din partea partenerilor din "Patrioţii Uniţi", Borisov a devenit,în plan internaţional, un naţionalist de genul lui Orbán. Poziţia sa faţă de Turcia şi Rusia seamănă cu cea a premierului ungar. La conferinţa de securitate de la München el a avertizat că rolul Turciei la flacul de sud al NATO nu poate fi neglijat, ca şi cel de principal apărător al Uniunii Europene în criza migranţilor. Borsiov a cerut de la partenerii europeni să normalizeze relaţiile cu Ankara şi a salutat intervenţia Armatei Turce în Siria. Referitor la relaţiile cu Rusia, el a avertizat că Uniunea Europeană nu are nevoie de un oponent atât de puternic, pus cu spatele la zid, criticând într-un mod indirect politica de sancţiuni.

Cele două ţări sprijină planurile Gazpromului, de a face o conexiune a gazoductului Turkish Stream prin Bulgaria şi Serbia până în Ungaria. Budapesta va putea primi în 2019 până la 8 miliarde metri cubi de gaze ruseşti pe această rută. Relaţiile celor două ţări cu Rusia nu se limitează numai la gaze, ci includ proiecte în energetica nucleară, precum Paks II şi Belene.

Orbán sprijină aderarea Bulgariei la zona Schengen, spre deosebire de Bruxelles, care constată lipsa de progrese în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Premierul ungar îl numeşte pe Borisov un campion european şi, poate, mondial în combaterea contrabandei şi a traficului de migranţi. "Dacă este corectă, Europa trebuie să o invite pe Bulgaria în Spaţiul Schengen" - a spus premierul ungar, adăugând - "chiar dacă această instituţie este, acum, pe pat de moarte". "Politica celor două ţări faţă de migraţie seamănă foarte mult, singura deosebire" - a spus Borisov - "este că Orbán a acţionat mai curajos şi a realizat mai repede zidul de sârmă ghimpată la frontiera ungară de sud". 


Etichete Viktor OrbánSofiaBoiko BorisovNATOTurkish StreamPaksBeleneSchengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live