Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

13 Iunie 2018
Vizualizari: 985
Comentează add

Bulgaria speră să fie beneficiara unei părţi din aceste gaze care îi vor reduce dependenţa de Rusia

Premierul turc, Binali Yildirim, a inaugurat gazoductul Trans-Anatolian

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

Coridorul sudic de aprovizionare a Europei cu gaze naturale urmează să aducă hidrocarburi din zona Mării Caspice deocamdată, mai exact din noua exploatare a zăcământului Şah Deniz-2, aflată în largul Azerbaidjanului. Coridorul are trei segmente, iar cel denumit Tanap, gazoductul Trans-Anatolian a fost inaugurat ieri, de premierul turc Binali Yildirim. 

"Legătura transfrontalieră a sistemelor de gazoducte bulgar şi turc care va putea asigura tranzitarea în ambele direcţii a 15,7 miliarde de metri cubi de gaze, va deveni funcţională în finele lunii iunie", a anunţat la Izmir, Boiko Borisov.

Premierul bulgar a fost invitat să participe la ceremonia inaugurării gazoductului Tanap în provincia Eskişehir, însă vizita sa în Israel l-a împiedicat şi el l-a trimis acolo pe ministrul economiei Emil Karanikolov.

"Relaţiile bulgaro-turce sunt speciale, noi suntem vecini buni care se ajută şi se respectă" - a declarat premierul turc Yildirim. El a dat drept exemplu creşterea rapidă a comerţului bilateral, relaţiile în energetică şi în turism.

Bulgaria a semnat un acord pentru achiziţionarea a unui miliard de metri cubi de gaze azere începând din 2020 prin noul gazoduct Tanap, însă acest lucru nu este sigur, pentru că şase miliarde din cantitatea totală de 16 miliarde metri cubi pe an vor rămâne în Turcia, iar restul de 10 miliarde vor fi tranzitate spre Italia prin Grecia.

Bulgaria va rămâne izolată de livrările directe de la Azerbaidjan, avertizează site-ul actualno.com.

Borisov afirmă că Turcia va mai construi o ramificaţie a Tanapului spre nord. El a adăugat că rămân actuale şi planurile de tranzitare în direcţia Serbiei. Aceste 10,75 miliarde metri cubi de gaze ruseşti din gazoductul subacvatic TurkStream. S-a ajuns la un acord de principiu în timpul vizitei lui Borisov la Moscova, însă cantitatea, taxele de tranzit şi preţul urmează a fi negociate.

Tranzitul spre Serbia va fi discutat astăzi, la Belgrad de ministrul bulgar al energeticii, Temenuska Petkova.


Etichete Binali YildirimgazeTrans-AnatolianTanapgazoductBoiko BorisovEmil KaranikolovTemenuska Petkova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live