Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Petrică

4 Iunie 2022
Vizualizari: 374
Comentează add

Pedro Sánchez: Vom deschide o misiune diplomatică aici, la Chișinău, cu scopul de a întări relația noastră bilaterală.

Premierul spaniol Pedro Sánchez, vizită la Chișinău

alin-petrica

 Maia Sandu și Pedro Sanchez. Foto: lamoncloa.es

Presa de la Madrid a alocat spaţii largi vizitei premierului spaniol Sánchez la Chișinău, precum și discuțiilor pe care acesta le-a avut cu  președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și omologul său, Natalia Gavrilița.

Este evidențiat și anunțul potrivit căruia Spania va acorda Moldovei sprijinul material și financiar pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina, dar și decizia de a se deschide o misiune diplomatică a Spaniei la Chișinău. Relatează de la Madrid, Alin Petrică.


Pedro Sánchez: I-am spus dnei preşedinte Sandu că Spania apără suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele recunoscute internațional.


Reporter: Această frază rostită de premierul Pedro Sánchez la Declarația de presă comună cu președintele Sandu este una dintre cele mai titrate informații în presa iberică legate de această vizită. Ziariștii și analiștii spanioli contextualizează, explicând situația complicată în care se află regiunea separatistă Transnistria.


Pedro Sánchez: Vom deschide o misiune diplomatică aici, la Chișinău, cu scopul de a întări relația noastră bilaterală.


Reporter: Ziariștii de la El Pais scriu că această decizie a fost luată la insistențele părții moldovenești, insistențe care durează de foarte mulți ani. Până acum, toate atribuțiile de reprezentare a Regatului iberic în teritoriul de peste Prut erau făcute de Ambasada de la București, însă vizita premierului Spaniei a avut ca temă principală criza provocată de războiul din Ucraina.

Pedro Sánchez a vizitat unul dintre centrele de primire a refugiaților ucraineni.


"Ne oferim să preluăm 2.000 de ucraineni care, în acest moment, sunt în Moldova", spune premierul, amintind că Spania a trimis deja 30 de tone de ajutoare, în special sanitare, care să ajungă la refugiați și că va aloca opt milioane de euro, bani destinați țărilor limitrofe Ucrainei, deci şi Republicii Moldova. În Republica Moldova au fugit de la începutul războiului peste 500.000 de ucraineni. Acest număr, raportat la totalul locuitorilor, o face cea mai afectată țară de această criză a refugiaților.

Premierul Sánchez a avut programată această vizită la începutul lunii aprilie. A amânat-o atunci în ultimul moment pentru a fi prezent la votul în Parlamentul de la Madrid pentru Legea măsurilor de răspuns la criza economică provocată de invazia rusă în Ucraina.


Etichete spaniamoldovamaia sandupedro sanchez

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live