Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

22 Octombrie 2017
Vizualizari: 995
Comentează add

Madridul nu suspendă autonomia regiunii Catalonia sau guvernarea autonomă a acesteia

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, demite guvernul regional catalan

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 

Şeful executivului de la Madrid a anunţat şi că, în termen de şase luni,  vor fi organizate alegeri regionale şi a  invocat în sprijinul deciziei sale Articolul 155 din Constituţia Spaniei, pentru a obliga Catalonia să renunţe la proclamarea independenţei. 

Premierul Mariano Rajoy a anunţat măsurile speciale pentru Catalonia decise ieri, cu scopul de a opri procesul de secesiune: "în primul rând, se procedează la demiterea liderului catalan, a adjunctului său şi a tuturor miniştrilor regionali care formează guvernul Cataloniei. Exercitarea funcţiilor va fi preluată de organele sau autorităţile pe care le va desemna guvernul central. În principiu, ministerele de la Madrid îşi vor asuma controlul pe perioada cât va dura această situaţie extraordinară".

Procedura de aplicare a acestor măsuri, care implică şi preluarea controlului poliţiei regionale catalane, va fi continuată de senatul spaniol. Plenul acesteia se va reuni vinerea viitoare.

Partidele secesioniste şi formaţiunea Podemos, cu reprezentare în parlamentul de la Madrid, consideră că măsurile guvernului Rajoy sunt o lovitură dată democraţiei.

Parlamentul catalan se va reuni zilele următoare pentru a discuta măsurile anunţate de premierul Rajoy. Aseară, liderul catalan, Carles Puigdemont, a acuzat executivul de la Madrid că se plasează în afara statului de drept, iar măsurile anunţate reprezintă cel mai grav atac la adresa regiunii de la dictatura franchistă. 


Etichete CataloniaMariano RajoyCarles Puigdemontautonomie. Podemos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live