Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

24 Septembrie 2018
Vizualizari: 455
Comentează add

Modelul canadian poate fi unul din care Spania să se inspire în rezolvarea crizei catalane, a dat de înţeles premierul Pedro Sanchez, aflat în Canada.

Premierul Spaniei, în vizită în Canada

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

  Pedro Sanchez. Foto: facebook.com/pedro.sanchezperezcastejon

Aflat în vizită în Canada, premierul Spaniei a recunoscut că referendumurile organizate de guvernul canadian pentru independenţa provinciei Quebec demonstrează că soluţiile politice pentru crize precum cea catalană sunt viabile.

În anii 1980 şi 1995, guvernul Canadei a organizat două referendumuri pentru independenţa Quebec-ului, ambele cu rezultate negative.

În Spania, un referendum organizat de o regiune este împotriva Constituţiei, iar pentru declararea unilaterală a independenţei, liderii partidelor şi organizaţiilor secesioniste aşteaptă astăzi să fie judecaţi, în închisoare, pentru rebeliune.
 

Modelul canadian poate fi unul din care Spania să se inspire în rezolvarea crizei catalane, a dat de înţeles premierul Pedro Sanchez, aflat în Canada, unde a avut o întrevedere cu omologul său canadian Justin Trudeau, a răspuns la întrebări legate de criza catalană.


Pedro Sanchez: Majoritatea socicetăţii catalane a cerut mereu acelaşi lucru: nu a solicitat independenţa, dar nici să rămână cum este acum. Ea cere să-şi întărească autoguvernarea. Guvernul Spaniei îşi concentrează propunerea politică în acest sens. Cred că aceasta este concluzia pe care putem să o tragem din procesul care a rezolvat problema crizei în Canada în privinţa Quebec-ului. Eu am criticat intotdeauna faptul că în Catalonia politica a fost lăsată la o parte şi totul s-a redus la acţiunile judiciare.


Reporter: În timp ce actualul guvern regional din Catalonia cere eliberarea din închisoare şi achitarea acuzaţilor secesionişti, vicepremierul Carmen Calvo a declarat, într-un interviu acordat ziarului catalan "La Vandguardia" că nu este logică menţinerea situaţiei de a arest preventiv pentru aceştia, dacă /.../ se prelungeşte. Şi alţi membri ai guvernului socialist au mai recunoscut că această problemă nu ajută cu nimic la rezolvarea conflictului catalan.


Etichete Premierul Spanieivizită în Canadaquebecreferendumindependenta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live