Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

5 Iunie 2020
Vizualizari: 624
Comentează add

Premierul Slovaciei cere scuze pentru nedreptăţile suferite de maghiari

sergiu-stet

   Foto: Arhivă.

Premierul slovac Igor Matovic şi-a cerut vineri scuze, printr-un mesaj publicat pe Facebook, pentru nedreptăţile pe care maghiarii le-au suferit în urma dorinţei lor de a utiliza limba maternă, transmite agenția de presă MTI.

"Dragi prieteni - acelora cărora le este importantă convieţuirea paşnică dintre slovaci şi maghiari -, doresc să îmi cer scuze, sincer, pentru nedreptăţile pe care a trebuit să le suportaţi în timpul vieţii, ca urmare a faptului că aţi refuzat să renunţaţi la limba voastră maternă", a scris premierul Slovaciei. Igor Matovic a adăugat că cere înţelegere şi faţă de acei slovaci din trecut care "au avut de suferit din acelaşi motiv, mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Ungaria istorică". 

Reprezentanţii politici ai maghiarilor din Slovacia solicită de mai multă vreme ca utilizarea limbii materne de către comunitatea maghiară să fie extinsă şi asupra relaţiei cu autorităţile - printre altele, în instanţele de judecată.
 
MTI scrie că există nenumărate exemple, atât din trecut, cât şi din prezent, de nedreptăţi pe care maghiarii din Slovacia le-au avut de suferit în urma faptului că au vorbit în limba lor maternă, precum şi exemple în care aceştia au fost dezavantajaţi din cauza utilizării limbii materne.
 
Totodată, actuala lege privind limba de stat discriminează limbile minoritare faţă de limba oficială a statului. Însă maghiarii din Slovacia au suferit nedreptăţi din partea statului în primul rând pentru ataşamentul lor faţă de identitatea naţională proprie, cel mai cunoscut exemplu în acest sens fiind tragedia deportărilor care au avut loc după cel de-al Doilea Război Mondial, când, pentru a evita expulzarea din propria patrie, mulţi maghiari au fost nevoiţi să renunţe la identitatea maghiară. 
 
În postarea sa de pe Facebook, Igor Matovic a făcut referire şi la întâlnirea care a avut loc marţi, la Bratislava, cu ocazia centenarului Trianonului. La întâlnirea iniţiată de către şeful guvernului, la care presa nu a avut acces, au fost invitaţi o sută de politicieni şi personalităţi maghiare din Slovacia.
 
Premierul a făcut referire şi la documentul pe care delegaţia Partidului Comunităţii Maghiare (MKP) din Slovacia i l-a înmânat în cadrul întrevederii. Documentul este un memorandum al comunităţii maghiare prin care partidul maghiar din Slovacia solicită sprijin pentru păstrarea identităţii şi pentru prosperitatea comunităţii maghiare, document care a fost primit cu rezerve şi critici de presa slovacă şi de către unii politicienii slovaci.
 
În declaraţia acordată postului de radio în limba maghiară care funcţionează în cadrul radioului public din Slovacia, Igor Matovic a spus: nu a fost corect că delegaţia MKP "a abuzat astfel de situaţie". În postarea sa de vineri de pe Facebook, premierul slovac a reiterat aceste rezerve ale sale, precum şi opinia potrivit căreia cei care i-au înmânat memorandumul au utilizat întâlnirea pentru "a incita spiritele naţionaliste". 
 
Péter Őry, preşedintele Comitetului Executiv al MKP, a respins aceste acuzaţii şi a subliniat că memorandumul include doar solicitările care se află de decenii întregi pe ordinea de zi a partidului său şi care vizează păstrarea identităţii comunităţii maghiare din Slovacia. În postarea sa despre întâlnirea de marţi, intitulată "Trecutul nu l-am scris noi, dar viitorul este al nostru", premierul Slovaciei a scris că prin intermediul acestei întrevederi a dorit să transmită un mesaj de apreciere şi de recunoştinţă cetăţenilor slovaci de altă naţionalitate şi să le semnaleze că "nu suntem duşmani, suntem fraţi apropiaţi, chiar dacă mamele noastre ne-au învăţat să vorbim în altă limbă".

Etichete igor MatovicSlovaciaUngariamaghiarilimbăcentenarTrianon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live