Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

21 Ianuarie 2019
Vizualizari: 491
Comentează add

Primul-ministru Viorica Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, discută azi pe fondul presiunilor pentru evaluarea consecinţelor provocate de legea recursului compensatoriu

Premierul şi min. Justiţiei evaluează efectele recursului compensatoriu

catalin-purcaru

 

Discuţiile se reiau astăzi, după ce premierul Viorica Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, s-au întâlnit săptămâna trecută pentru o primă analiză privind efectele legii recursului compensatoriu.

Tudorel Toader a anunţat că va efectua o nouă evaluare a datelor statistice puse la dispoziţie de Administraţia Naţională Penitenciarelor şi, în funcţie de rezultate, vor fi stabilite măsurile care se impun. 

Tudorel Toader: "Vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii privind recursul compensatoriu. Luni dimineaţă vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări, propuneri legislative şi nonlegislative care pot fi luate".   

Ministrul Toader a arătat că anul trecut numărul condamnaţilor eliberaţi în urma recursului compensatoriu este mai mic decât al celor care au beneficiat de eliberare condiţionată în anii precedenţi. Totodată, şi numărul celor care revin în detenţie s-a micşorat, doar 5%, a adăugat ministrul justiţiei.

În ultima perioadă a apărut un val de critici privind efectele intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, în contextul în care mai multe infracţiuni au fost comise de cei eliberaţi din închisori în baza acestui act normativ.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut executivului o analiză profundă în acest caz şi să găsească soluţii. 

Klaus Iohannis: "Siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el".   

Mai mult, liberalii au lansat în mediul online o petiţie publică pentru susţinerea proiectului de lege prin care să se interzică eliberarea infractorilor violenţi în baza legii recursului compensatoriu şi au anunţat că intenţionează să depună o moţiune simplă la adresa ministrului justiţiei.


Etichete Viorica DancilaTudorel Toaderdetenţierecurs compensatoriuAdministraţia Naţională PenitenciarelorKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live