Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

8 Octombrie 2013
Vizualizari: 1440
Comentează add

Şeful guvernului spune că niciunul dintre punctele MCV pe justiţie al Uniunii Europene nu priveşte pactul de coabitare semnat cu preşedintele în luna decembrie 2012.

Premierul "se aşteaptă la atacuri din partea preşedintelui"

angela-matei

Victor Ponta. Foto: Arhivă.

Premierul Victor Ponta a precizat luni seară că se aşteaptă în următorul an la atacuri personale din partea preşedintelui la care însă nu va răspunde.

Şeful guvernului a mai explicat că niciunul dintre punctele Mecanismului de Colaborare şi Verificare pe justiţie al Uniunii Europene nu priveşte acordul de colaborare instituţională semnat cu preşedintele în luna decembrie anul trecut.

În opinia premierului multe dintre lucrurile bune despre România vor fi afectate de această atitudine a şefului statului.

Victor Ponta a mai susţinut că, spre deosebire de Traian Băsescu, el nu sunat niciodată procurorii şă le spună ce să facă.

"Domnia sa suna la procurori şi le spunea ce să facă. Acum l-a sunat pe procurorul general şi nu a mai făcut procurorul general ce i-a spus Traian Băsescu. Foarte bine, eu nu pot decât să salut acest lucru. Singurul om politic care dă telefoane la procurori - la procurorul general, la procurori - este domnul Traian Băsescu.

"Eu nu am vorbit cu procurorul general, nu am discutat niciodată despre numiri, cu excepţia acelei perioade în care am fost eu însumi ministrul justiţiei şi trebuia să fac nişte numiri, dar nici atunci nu am discutat niciodată de dosare sau de altceva", a declarat premierul.

Prim-ministrul a explicat totodată că preşedintele a transmis luni oficial că vrea să discute despre probleme de politică externă şi justiţie, motiv pentru care i-a desemnat pe miniştrii de resort - Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc - care se vor întâlni cu consilierii şefului statului.

Traian Băsescu va analiza pactul de coabitare

Preşedintele Traian Băsescu va declanşa marţi mecanismul de consultare prevăzut în pactul de colaborare instituţională după ce luni a declarat că premierul Victor Ponta a încălcat grav acordul în domenii precum politica externă, statul de drept şi independenţa justiţiei.

În urma acestor discuţii tehnice se va decide dacă va rămâne valabil pactul de colaborare instituţională dintre Preşedinţie şi Guvern, a mai precizat şeful statului.

Şeful statului este de pătrere că prim-ministrul a încălcat acordul în doemnii precum  politica externă, statul de drept şi independenţa justiţie.

El precizat că pactul va rămâne în vigoare dacă, după consultările de marţi, părţile implicate ajung la concluzia că acesta terbuie respectat. 

"Am decis ca înainte de orice altă măsură să declanşez mecanismul de consultare care este prevăzut în punctul şapte al acordului de cooperare instituţională, aşa că vom începe discuţiile la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele pe care eu vi le-am enunţat ca fiind, după părerea mea, încălcări grave ale acordului de cooperare instituţională", a declarat Traian Băsescu.


Etichete Victor PontaTraian BăsescuRomâniaUniunea EuropeanăTitus CorlăţeanRobert Cazanciucjustiţiestat de drept

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live