Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

16 Martie 2017
Vizualizari: 632
Comentează add

Premierul olandez Mark Rutte începe discuţiile pentru formarea noului guvern, după ce partidul său liberal a câştigat alegerile parlamentare.

Premierul olandez Mark Rutte începe discuţiile de formare a noului guvern

claudia-marcu

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte (în prim plan). Foto: wikiwand.com.

Premierul olandez Mark Rutte începe discuţiile pentru formarea noului guvern, după ce partidul său liberal a câştigat alegerile parlamentare.

Cu aproape toate voturile numărate, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie are cu 13 mandate de parlamentar în plus faţă de formaţiunea de pe locul II a eurofobului Geert Wilders, favoritul sondajelor preelectorale.

Premierul Rutte, pe cale de a conduce o echipă guvernamentală a treia oară la rând, are însă nevoie de o coaliţie extinsă pentru a-şi asigura majoritatea.

Rezultatele alegerilor din Olanda au ocupat, aşa cum era de aşteptat, prima pagină a cotidianelor olandeze. "Partidul Liberal din nou primul", "Partidul Liberal învinge, social-democraţii pierd istoric" ,"Rutte îi ţine pe populişti jos" sunt doar câteva din titlurile de astăzi. După numărarea a peste 95% din voturi, partidul lui Rutte obţine 33 de voturi în parlament, urmat de Partidul pentru Liberate al lui Geert Wilders cu 20 de locuri.

Deşi acesta a câştigat cinci locuri fată de ultimele alegeri, nimeni nu-l consideră câştigător, dar, după rezultate, cea mai arzătoare întrebare este cum va arăta viitoarea coaliţie.

Toate ziarele vorbesc de o coaliţie formată din liberali democraţi 66 şi creştin-democraţi, dar Mark Rutte va avea nevoie de un al patrulea partid pentru a obţine o majoritate in parlament.

Într-un interviu acordat in această dimineaţă unui post de radio olandez, Rutte a spus că formarea guvernului va fi destul de complicată şi va dura. În orice caz, ştim că Rutte nu vrea să colaboreze cu Geert Wilders, însă a precizat că va avea grijă ca electoratul lui Wilders să se regăsească în programul viitorului guvern.


Etichete Premierul olandez Mark Ruttediscuţiile pentru formarea noului guvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live