Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Gomboş

1 Februarie 2020
Vizualizari: 2033
Comentează add

AUDIO + TEXT

Premierul Ludovic Orban, interviu în exclusivitate pentru RRA Premierul Ludovic Orban, interviu în exclusivitate pentru RRA - Conține audio

mira-gombos

Foto gov.ro

AUDIO: Interviu cu premierul Ludovic Orban.

Realizator: Pornim dialogul chiar de la tematica summitului la care aţi participat, "Prietenii coeziunii". Din 2007, de când am fost primiţi cu drepturi depline în rândul Uniunii, termeni precum coeziunea, acquis comunitar, respectarea angajamentelor, cheltuirea fondurilor comunitare care ne stau la dispoziţie sunt pe buzele tuturor, dar Europa, deşi a fost coezivă faţă de noi, guvernele care au condus România în ultimii ani nu au reuşit sau chiar nu au vrut să cheltuie aceşti bani şi avem recentele exemple cu parteneriatele public-private, la care guvernările PSD au apelat şi pe care cabinetul dumneavoastră încearcă acum să le elimine, pentru că ştim că sunt lipsite de transparenţă. În acest context, domnule premier, care a fost mesajul pe care l-aţi transmis dumneavoastră la acest summit?

Ludovic Orban: Este mesajul care reprezintă interesele României. Interesul fundamental al României este ca în bugetul UE alocările de fonduri de coeziune şi alocările pentru Politica Agricolă Comună să se menţină la un nivel cel puţin egal cu nivelul bugetului anterior ca pondere în bugetul UE. Întâlnirea a fost o întâlnire la care au participat reprezentanţi din 17 state membre ale Uniunii Europene, dintre care 12 au fost reprezentate la nivel de preşedinte sau de prim-ministru. S-a dat o declaraţie comună, care a fost însuşită de toate ţările participante, mai puţin Croaţia, care, deşi este de acord cu declaraţia, deţinând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada asta, din motive de neutralitate nu a semnat declaraţia, dar în mod evident o susţine. Practic, declaraţia este rezultatul discuţiilor pe care le-am avut, al negocierilor prealabile care au fost duse, şi care spune foarte clar: cele 17 state susţin ca în bugetul UE fondurile de coeziune şi politica de coeziune să rămână neafectate şi, practic, să se păstreze acest principiu fondator care stă la baza Uniunii Europene, principiul coeziunii economice şi sociale, care înseamnă, ca să înţeleagă foarte bine radioascultătorii, înseamnă alocarea de resurse pentru dezvoltarea regiunilor mai puţin dezvoltate, lucru de care România are nevoie. Să ne gândim că avem regiuni în România care sunt la un nivel de dezvoltare scăzut şi care au nevoie de resurse financiare de la buget pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, dezvoltarea infrastructurii sociale, pentru creşterea calităţii serviciilor din diferite domenii, pentru cercetare, pentru inovare, pentru competitivitate, pentru susţinerea dezvoltării companiei şi companiilor şi aşa mai departe. E o poziţie importantă, pentru că, după cum bine ştiţi, în data de 20 se întruneşte Consiliul European, exact cu scopul dezbaterii şi adoptării bugetului Uniunii Europene pe perioada 2021 - 2027, şi este foarte important ca în negocierile care vor avea loc la nivelul Consiliului European să existe o susţinere din partea statelor care au participat la această întâlnire a principiului coeziunii care este fundamentală şi care, în mod evident, va ajuta la elaborarea bugetului şi va avea consecinţe favroabile pentru România.

Reporter: Domnule premier, ştiu că vă grăbiţi ca să decolaţi spre casă; mai am o singură întrebare: acestea alocări comunitare implică două componente - partea de negociere, în care fiecare ţară încearcă să obţină mai mult, şi partea de a reuşi să cheltuim aceşti bani. Aşa cum şi dumneavoastră aţi constatat şi faceţi tot ce puteţi ca să reuşim să cheltuim mai mulţi bani, pe partea asta a cheltuirii nu prea am reuşit noi să facem mare lucru, guvernările care au fost în ultima vreme.

Ludovic Orban: Din păcate...

Reporter: Ce măsuri aţi vedea?

Ludovic Orban: ... în ultimii cinci ani de zile, absorbţia fondurilor europene a fost o cenuşăreasă pentru guvernele care s-au succedat. În ceea ce ne priveşte pe noi, suntem angajaţi profund în depăşirea tuturor obstacolelor, în deblocarea tuturor proiectelor care beneficiază de finanţare europeană, astfel încât să maximizăm rata absorbţiei, pentru că e păcat de banii ăştia. Banii ăştia pot să ajungă în România pentru construcţia de autostrăzi, pentru modernizarea reţelei de căi ferate, pentru construcţia de spitale, pentru modernizarea şcolilor, pentru relansarea învăţământului profesional, pentru realizarea de ferme, pentru investiţii importante în agricultură.Toate investiţiile, toate resursele care sunt alocate de Uniunea Europeană pot să genereze efecte favorabile pentru viaţa de zi cu zi a românilor şi noi încercăm să folosim toate aceste resurse deblocând toate procedurile necesare pentru absorbţia fondurilor europene. De asemenea, trebuie să ne pregătim şi pentru viitorul exerciţiu financiar multianual, pentru viitorul buget, pentru că vor apărea obiective noi şi categorii noi de cheltuieli şi priorităţi noi. De exemplu, Europa are, practic, două priorităţi noi, care sunt, să spun, sintetizate prin Europa verde şi Europa inteligentă. Resurse financiare importante vor fi alocate pentru acest obiectiv prioritar care înseamnă Europa inteligentă, care înseamnă resurse financiare alocate pentru cercetare, inovare, pentru, practic, soluţii inteligente în toate domeniile. Or, aici va trebui să fim extrem de bine pregătiţi pentru a depune proiecte care să fie finanţabile din fondurile europene. De asemenea, trebuie să pregătim instrumele pentru absorbţia fondurilor care vor veni prin ceea ce numeşte Just Transition Fund, Fondul pentru Tranziţie Justă, care, practic, alocă bani către ţările europene pentru atingerea obiectivelor din Pactul Verde, care urmăreşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon până la nivel zero, adică cu efect neutru la nivelul anului 2050. Şi aici resursele financiare alocate de Uniunea Europeană vor trebui cheltuite într-un mod extrem de bine pregătit, pentru că, repet, este păcat de aceşti bani, care pot să îmbunătăţească viaţa noastră.

Realizator: Revenind la comunităţile defavorizate, ştim că administraţiile locale din aceste zone sunt lipsite şi de consultanţi, de specialişti care să îi înveţe pe oameni cum să acceseze aceste fonduri. Luaţi în calcul formarea unui corp de specialişti care să ajungă în toate primăriile din ţară?

Ludovic Orban: Din păcate, banii pe care i-am avut pe Programul Operaţional Capacitate Administrativă i-am folosit mai mult pentru a face tot felul de cursuri, tot felul de seminarii, mai mult pentru funcţionari. Pe următorul exerciţiu financiar multianual vrem să alocăm aceste resurse pentru a pregăti facilitatori şi mai ales pentru a pregăti posibili beneficiari pentru a fi capabili să depună proiecte care să fie finanţabile din fonduri europene.


Etichete exclusiv radioludovic orbanguvernradio romania actualitatirrapremierportugaliaprietenii coeziunii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live