Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

30 Septembrie 2014
Vizualizari: 1335
Comentează add

Cu vizita la Casa Albă, ca lider al unei ţări democratice cu cea mai numeroasă populaţie, premierul indian, îşi va fi completat un sezon diplomatic calificat drept extraordinar.

Premierul Indiei, vizită în SUA

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Președintele SUA Barack Obama și premierul Indiei Narendra Modi. Foto: facebook.com/narendramodi.

Premierul indian, Narendra Modi, le cere Statelor Unite să nu se retragă în grabă din Afganistan, repetând astfel greşeala din Irak.

Numit în funcţie de numai patru luni, şeful executivului de la New Delhi a afirmat că armata americană poate contribui în continuare la stabilizarea acestei ţări, despărţită de India prin Pakistan.

Narendra Modi a făcut aceste declaraţii la New York, iar marți se întâlneşte la Washington cu preşedintele american, Barack Obama.

El va avea apoi un dejun de lucru cu vicepreşedintele, Joe Biden, şi cu secretarul de stat american, John Kerry.

Cu vizita la Casa Albă, ca lider al unei ţări democratice cu cea mai numeroasă populaţie, primul-ministru indian, Narendra Modi, îşi va fi completat un sezon diplomatic calificat de mulţi drept extraordinar.

În numai patru luni de mandat, Narendra Modi a realizat deja un summit China-India, un summit Japonia-India şi o vizită de stat a primului-ministru australian.

În doar câteva luni, Narendra Modi, a parcurs traseul de la persona non grata la persoana care va fi onorată cu o caldă primire în Biroul Oval.

Acceptarea de către Modi a invitaţiei preşedintelui Obama semnalează faptul că primul-ministru indian a depăşit resentimentele de a-i fi fost respinsă în 2005 viza de intrare în SUA, la trei ani după revoltele religioase în care au fost ucişi mai mult de 1.000 de musulmani în statul Gujarat, pe care Modi îl conducea.

Centrul american al Justiţiei şi doi dintre supravieţuitorii revoltelor din 2002 au intentat un proces împotriva lui Modi într-o curte federală din New York, acuzându-l de serioase abuzuri comise cu mai mult de un deceniu în urmă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, se îndoieşte însă că procesul intentat ar putea afecta "vizita foarte importantă a lui Modi în SUA".


Etichete SUAIndiapremierNarendra ModiAfganistanIrak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live