Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

7 Aprilie 2019
Vizualizari: 326
Comentează add

Premierul francez va prezenta concluziile dezbaterii naţionale

daniela-coman

 Proteste ale ”vestelor galbene” la Paris. Foto: Arhiva/ Daniela Coman

Premierul francez, Edouard Philippe, va prezenta, mâine, la Paris, concluziile dezbaterii naţionale, organizate de autorităţi ca răspuns la protestul vestelor galbene, care a continuat, ieri, pentru a 21-a sâmbătă la rând.

Preşedintele Emmanuel Macron, iniţiatorul acestui dialog, a străbătut toată ţara în ultimele două luni şi jumătate pentru a afla ce probleme îi preocupă pe francezi. Efortul i-a adus o creştere de popularitate, dar şi o factură estimată la 12 milioane de euro, pentru organizarea acestui maraton, împreună cu strângerea şi sintetizarea datelor.

Rezultatul consultării populare va fi dezbătut şi în parlament, iar după jumătatea lunii sunt aşteptate măsurile concrete cerute de cetăţeni. Corespondenta noastră, Daniela Coman, relatează.

Guvernul a adunat aproape două milioane de contribuții ale cetățenilor exprimate online, pe platformă dedicată 'Marii dezbateri naționale', la care se adaugă alte câteva zeci de mii de propuneri și sesizări depuse în scris la primării sau colectate în timpul întâlnirilor organizate de cetățeni sau de diferit de asociații.
 
Guvernul a angajat o firmă specializată în prelucrarea informatică a datelor, iar premierul Edouard Philippe va prezenta o sinteză a acestor 80 de zile de discuții despre problemele Franței și ale francezilor, în fața unui public de peste 400 de persoane.
 
Odată dezbaterea încheiată și sintetizată, toată lumea așteaptă măsurile promisă de președintele Emmanuel Macron.
 
Chiar dacă nu a fost anunțată o dată exactă, deciziile sunt așteptate până la sfârșitul lunii.
 
Potrivit site-ului 'Marii dezbateri naționale', francezii sunt preocupați, în primul rând, de taxe și impozite și apoi de viabilitatea sistemului de pensii publice, peste 60% cer reducerea numărului de parlamentari.

 

 


Etichete Frantadezbatere nationalapremierul francezEdouard Philippe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live